Реклама / Ads
0| 3119 |27.05.2022 НОВИНИ

Установява се дали ”Български пощи” са имали антивирусен софтуер, разкри Божанов

.
Божидар Божанов Източник: БГНЕС
В момента се установява дали ”Български пощи” са имали изобщо антивирусен софтуер, както и дали сървърите им били защитени, най-вероятно не са имали такъв софтуер. И в момента се подобряват всички дейности, но по-важни са бекъпите, които не са били поддържани, както трябва. Засегната е била цялата дейност на пощите. Тя се възстановява до ден днешен, вчера е пусната поредната услуга - за местни данъци и такси. Това коментира министърът на електронното управление пред bTV.
 

По думите му щетите все още се изчисляват. "В момента се смята, че са защитени и данните на пощите, и пенсиите", посочи министърът. 

 

Той описа и опитът да се хакне сайта на МОН като "неуспешен". Божидар Божанов обясни, че това са атаки, свързани със събития и такава атака не може да спре матурите.

 

По темата за мярката с отстъпките от 25 стотинки на литър гориво, министърът обясни, че трябва да се променят софтуерите на бензиностанциите, за да се докладва в НАП и за да няма опашки. При зареждането ще трябва да се представи талон на автомобила.

 

Божанов даде разяснения и по споровете със софтуера на НЗОК, срещу който управителят проф. Петко Салчев постоянно подава оплаквания. По думите на министъра обаче проверка показва, че нещата със срива на сайта на НЗОК "не са толкова трагични, колкото ги описва той". "Ще се води разследване кой е прав и кой крив, изнесените данни от НЗОК са били опровергани от "Информационно обслужване", каза той.

 

Божидар Божанов обясни, че неговото министерство ще участва в сертифицирането на машините за изборите. Той уточни, че "Продължаваме Промяната" е твърдо "за" машинно гласуване.

 

Министърът на електронното управление поясни и за обсъжданата в Брюксел борба с дезинформацията в социалните мрежи, по думите му тя идва от "подлъгване с тролски профили, които в едно и също време споделят едно и също съдържание". Било обсъждано, че социалните мрежи и Фейсбук трябва да бъдат накарани да признаят, че освен, че изкарват пари от реклама, разпространяват фалшиви новини, както и да се вземат мерки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2919 |26.05.2022 Съдът решава дали копачът на трупове да остане в ареста . 0| 3108 |25.05.2022 Димитър Ганев: Румен Радев и партия ”Български възход“ далеч не са едно и също . 0| 3985 |20.05.2022 Защо Йорданова не казва колко пари са дали на Венецианската комисия? . 0| 2997 |20.05.2022 Русия твърди, че близо 2000 защитници на „Азовстал“ са се предали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads