Реклама / Ads
7| 7956 |19.12.2022 НОВИНИ

Държавник се подмокри в национален ефир. Отразилите го журналисти изчезнаха мистериозно

.
Южен Судан. В средата на декември видео, разпространено в редица медии, предизвиква широк обществен отзвук. Някои журналисти губят работата си. Друг мистериозно е бил открит мъртъв. Причината? Камерите улавят как президента на Южен Судан Салва Кийр Маярдит се подмокря на публично събитие. 
 

Неприятната за президента случка става по време на церемония по откриването на път в Южен Судан. Маярдит се подмокри по време на националния химн, а събитието бе предавано на живо по телевизията. 

 

Видеоклипът, който бързо се завъртя в онлайн пространството, предизвика противоречиви реакции. Някои обвиняват и клеветят операторите, че са свършили мръсна работа, като са опозорили държавния глава. Привържениците му заявиха, че може би страда от инфекция на пикочните пътища, която е по-често срещана при възрастни мъже. Самият Маярдит е на 71 години. 

 

Други пък са категорични, че представителите на медиите са постъпили правилно, защото са разкрили как Маярдит е "негоден да ръководи държавата от медицинска гледна точка".

Намерен мъртъв след инцидента е журналист, дръзнал да сподели видеото. Установено е, че репортерът се е самоубил в жилището си. Върху бележка, оставена на масата в дома му са изброени имената на хората, които умишлено са разпространили видеото, а журналистът се е обвинил в небрежност, че го е показал на свой приятел.

 

Някои доклади също така твърдят, че някои журналисти, които са отразявали държавното събитие в Южен Судан, където президентът Салва Киир Майардит се е изпикал в панталоните си, са изчезнали един по един.

 

Салва Кийр Маярдит е президент на размирната африканска държава Южен Судан от обявяването на нейната независимост на 9 юли 2011 г.

 

Докато бившият министър на информацията Барнаба Мариал Бенджамин обеща, че Южен Судан ще зачита свободата на пресата и ще позволи на журналистите неограничен достъп в страната, главният редактор на столичния вестник The Citizen твърди, че при липсата на официален медиен закон в новосъздадената република, той и служителите му са били обект на малтретиране от страна на силите за сигурност. 


The Citizen е най-големият вестник в Южен Судан, но лошата инфраструктура и бедността поддържат персонала му сравнително малък и ограничават ефективността както на репортажите, така и на разпространението му извън Джуба.


Според "Репортери без граници" журналистиката е рискована професия в Южен Судан, а свободата на словото е ограничена. Представителите на медиите работят под постоянна заплаха и цензура. Страната се нарежда на 128 от общо 180 места в последната класация на организацията за 2022 г. 

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2972 |12.12.2022 Заков се ядоса, че му лепили етикети. Станало "национален спорт" . 3| 4969 |06.11.2022 Обединеното кралство обявява национален празник по случай коронацията на крал Чарлз Трети . 0| 2929 |04.11.2022 Българският национален ръгби отбор се изправя срещу Израел в Евроквалификация . 0| 2765 |26.10.2022 Назначиха Петър Кирков за национален координатор по киберсигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads