Реклама / Ads
46| 10643 |26.12.2015 НОВИНИ

Давутоглу натискал Борисов за Местан

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов е имал тежък телефонен разговор с турския си колега Ахмет Давутоглу. Той е проведен на 23 декември, сряда, в обедните часове след правителственото заседание
 

Това твърди,  „24 часа”, като уточнява, че информацията е неофициална и търси потвърждение от Министерския съвет и Министерството на външните работи.

 

Борисов категорично бил отказал да се намесва във вътрешнопартийния скандал на ДПС, за което върху него бил упражнен силен дипломатически натиск.

 

Още във вторник привечер дипломати в София и от Анкара започнали да атакуват Борисов да приеме да разговаря с колегата си Давутоглу. Според източници от спецслужбите лидерът на ДПС разчитал на сигурност и подкрепа от Турция. Поради тази причина в нощта на вторник срещу сряда били направени десетки опити официално Анкара да потърси контакти с най-висшия ешелон на изпълнителната и законодателната власт у нас.

 

Дипломатическият натиск бил отклоняван от София с обяснението, че в България са светли коледни празници и вътрешнопартийните проблеми на ДПС не са тема за каквито и да било коментари. След почти денонощие откази в сряда Борисов все пак приел разговор, който продължил почти 30 минути. Турският премиер настоял Бойко Борисов да се намеси в скандала и недвусмислено да подкрепи Местан. Дипломатически източници разкриват, че Борисов бил категоричен, че вътрешнопартийните отношение в ДПС не могат да са залог на отношенията България-Турция. Той предупредил, че не приема българите да страдат от политически пристрастия към Русия или Турция. Така Борисов дал ясен знак на турския си колега, че пред Местан и Доган избира България.

 

По време на телефонния разговор Бойко Борисов припомнил на Ахмет Давутоглу, че Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за „Турски поток“. Борисов изтъкнал, че помни добре как Путин му размахвал пръст от Анкара. Не бил забравил и антибългарската позиция по отношение на АЕЦ „Белене”.

 

Бойко Борисов предложил спешна тристранна среща между Гърция, Турция и България по енергийните проекти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6490 |24.12.2015 Бойко Борисов ще става дядо! . 22| 5055 |24.12.2015 Борисов във видео: След тази трудна година-весели празници! . 6| 4860 |23.12.2015 Джамбазки: Ердоган назначи Главния мюфтия по времето на кабинета „Борисов 1” . 25| 7582 |23.12.2015 Бойко Борисов за Фрог нюз: Не съм се срещал с Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads