Реклама / Ads
2| 3783 |20.12.2018 НОВИНИ

ДБГ готвят сигнал до ЕК за енергийната борса

.
Димитър Делчев
От ДБГ ще сезират Европейската комисия за енергийната борса. Причината - Българската енергийна борса е само имитация на свободен пазар и това ще доведе до нова солена глоба за страната ни.
 

Това се казва в позицията на Движение България на гражданите (ДБГ) по повод необяснимия скок на тока за бизнеса на пазара на електроенергия.


Основната критика на ДБГ е, че за да има свободен пазар, на него трябва да има конкуренция между продавачите и купувачите. 90% от тока на борсата се продава от три дружества, които имат един собственик - държавата.

 

"Има достатъчно доказателства, че те са в картел помежду си и че търгуват с вътрешна информация в полза на едни близки до властта бизнеси и в ущърб на всички останали.

 

Правителството не успя да обясни защо в едни случаи оферти за евтин ток се приемат секунди след като са направени, а в други купувачите не могат с дни да си купят електричество докато цената не скочи с 350%", пише в позицията на ДБГ.

 

 

Няма такова поскъпване на енергийни борси в другите европейски държави

Според тях 130 000 фирми в България са застрашени от фалит заради зачестилите манипулации на енергийния пазар.


Според тях това е доказателство, че българската енергийна борса не отговаря в достатъчна степен на европейските правила. По този начин България е застрашена от нова санкция от ЕК.

 

Припомняме, ЕК осъди страната ни за монополно положение на Българския енергиен холдинг за 77 млн. евро.

 

От партията на Димитър Делчев дават пример с румънската енергийна борса ОРСОМ, която е напълно прозрачна и интегрирана с чешката, унгарската и словашката. Поради тази причина цената на електричеството там често е по-ниска и многократно по-предвидима за бизнеса.


През 2016 г. Русия ни осъди за още 1 млрд. 240 млн. лв. заради АЕЦ "Белене".

В същото време ЕВН водят иск срещу нас за 1млрд. и 200 млн. лв. Категорично заявяваме, че народът не е длъжен да плаща от джоба си над 3 млрд. лв. глоби и по-високи цени за ток и газ заради политиката на ГЕРБ в подкрепа на корупцията и монополите в страната, пишат от ДБГ.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4016 |16.12.2018 Рибари готвят протест край Созопол . 8| 10979 |08.12.2018 БОЕЦ със сигнал до ЕК и чужди медии за КръстникГейт . 1| 3927 |04.12.2018 Енергийната комисия в ЕП прие доклада на Петър Курумбашев за АЕЦ „Козлодуй“ . 2| 5408 |29.11.2018 БОЕЦ сигнализира КПКОНПИ за имотите на Горанов и еврокомисар Мария Габриел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads