Реклама / Ads
9| 5422 |06.10.2020 НОВИНИ

Дебатът за България в Брюксел: Политолози и социолозия бистриха темата в сутрешните блокове

.
Дебатът в Европарламента за върховенството на закона и борбата с корупцията в България предизвика противоречиви коментари и реакции. В сутрешните студия на националните телевизии за коментар по темата бяха поканени традиционни анализатори, които се постараха да обяснят какво се е случило по време на дебатите в ЕП, въпреки, че те се излъчваха на живо.
 

Доц. Стойчо Стойчев и политологът Страхил Делийски коментираха по Нова тв дебатите в ЕП за върховенството на закона и ситуацията в страната.  Те са на мнение, че дебатите не носят формални последствия за страна ни, а по-скоро за Европейската комисия.


.

Снимка: Страхил Делийски

 

„Очевидно е, че темата за това как се харчат европейските пари става все по-важна, защото общественото мнение изисква малко повече обяснения какво се случва с общоевропейските пари.От целия дебат не останах с впечатление, че ще се тръгне към спиране на средствата”, каза Страхил Делийски.

 

Той сподели впечатлението си, че общото мнение на европейските лидери е било свързано с поддържане на доверието към Европейския съюз. „При всички положения темата за връзката между пари и спазване на определени ценности ще бъде използвана, най-малкото на символно равнище, за да се посочат с пръст една или друга изпълнителна власт. Това, че има дефекти в тези механизми на ЕС, не означава, че в страните и в частно България всичко е наред”, каза той.

 

"Има проблем по начина, по който функционират както европейските, така и националните институции", каза още Делийски.

 

Той коментира и факта, че правителството има по-малко от 13 % одобрение, според „Алфа рисърч“, като притеснително ниско ниво.


.

Снимка: Доц. Стойчо Стойчев

 

Според доц. Стойчев „червеният картон” е за Европейската комисия, а не за България. „Тя предложи един дефектен механизъм. Механизмът за сътрудничество и проверка е фокусиран върху формални критерии, съответно правителствата го изпълняват формално. Въпросът е, че законодателствата и институциите не работят така, както се очаква. Инвестира се в създаването на инфраструктура, която не се използва”, смята той.

 

По думите му критичността на обикновения човек към корупцията е на голямо равнище.

 

"Отдавна ГЕРБ обединява опозицията. Като се стигне до избори хората не гласуват негативно, а позитивно", коментира още доц. Стойчев.

 

"В момента няма усещане за оптимизъм. Надеждите на хората към Слави Трифонов не са чак толкова големи", смята доц. Стойчев. По думите му и Ципрас в Гърция е бил с много висок рейтинг, докато не започнал да управлява.

 

Политолозите също коментираха доверието в правосъдната система, както и предстоящите избори в страната – теми, засегнати в дебата на Европарламента. Според  Стойчев доверието в правосъдната система няма да се подобри нито с избори, нито с протести, а по-скоро с реални резултати.

 

***

Социологът Кънчо Стойчев и проф. Антоанета Христова, политически психолог бяха в ефира на БНТ.

 

.
Снимка:  Антоанета Христова

 

"Не можем да очакваме Европа да ни реши проблемите. Тя изпраща политически послания, но те могат да бъдат приети или не. Вчерашните дебати разочароваха всички, които са им отдавали повече тежест от колкото имат, и повече, отколкото позволява да имат. Управляващите в момента са силно притиснати от хората на улицата и изпълняват част от исканията им. Стигаме до един етап, в който разума вероятно ще надделее. Винаги ще има недоволни, а влизаме в един етап на нестабилност за България в следващата една година. За да няма недоволни - то трябва да се активират най-голям брой избиратели.", заяви Христова.

 

Според нея един дебат е удовлетворяващ, когато имаш представителност от двете страни,за да се получи цялостна картина за ситуацията. "Дебатът беше кратък, определени хора имаха право да се изказват по минута и половина и по естествен начин тези аргументи се превърнаха в политически", обясни тя. 

 

"Трябва да стигнем до успокоение и разумен дебат у нас. Лошото е, че от една страна управляващите са притиснати от хората на улицата и се съобразяват с част от техни искания, а от другата страна беше заложена мантрата да няма диалог", обясни още Христова.

 

Според нея няма да има стабилност в България в близката година и половина.

 

"БСП в момента е влязла в протеста, тя е на улицата, а трябва да влезе в политическото си поведение като опозиция в парламента, иначе няма да има диалог. Този протест не е извървял нито една крачка от гражданския протест. Той отрича диалога", каза още тя. 

 

"Трябва да има дълбок анализ на случващото се. У нас има недоверие в левицата и десницата, а когато има толкова голямо недоверие, значи има системен проблем", обобщи проф. Христова.

 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 10503 |06.10.2020 Проф. Иво Христов: Дебатът в ЕП бе много пара в свирката . 21| 7482 |06.10.2020 Журналист: Безпрецедентни технически фалове на дебата за правовата държава в България . 27| 5412 |05.10.2020 Евродепутати дебатираха и критикуваха проблемите на България . 9| 6530 |05.10.2020 Ден 89 на протеста: Под знака на дебата в европарламента за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads