Реклама / Ads
3| 4729 |03.04.2008 НОВИНИ

Дебатират Куйович в парламента, Румен Петков се дегизирал като блондинка

.
Сърбинът Куйович превзе Народното събрание. Няколко часа депутатите дискутираха неговия случай. Министърът на вътрешните работи Румен Петков изгледа дебатите, но не коментира темата.
 
Целият шум е заради доклада на временната комисия по случай „Куйович".  

Според доклада са допуснати груби нарушения на разпоредби и на нормативната база за режима на издаване на документи за самоличност. Изводите на комисията са, че МВР е реагирало адекватно на сигналите, че се върши нещо нередно. Не са установени данни за покровителстване и „чадър" над наркотрафиканта от страна на началници във ведомството. Комисията намира за навременни и наказанията на 13 служители, трима от които са уволнени.

Сезиран е Отделът за вътрешна сигурност в МВР и е реализирана, съвместно с прокуратурата, разработка по отношение на служител на ГДБОП, се изтъква още в доклада. В документа се предлага предприемането на промени в закона и се предлага специален закон за оперативно издирвателна дейност.

Временната комисия „Куйович" първоначално бе от 14 депутата, но членовете от опозицията я напуснаха. В залата те заявиха, че не подкрепят нито един от изводите на официалната комисия.

Особена активност демонстрира Мая Манолова от БСП, която заяви, че хората, които са в основата на обвиненията срещу МВР и в основата на скандала, който тече от седмици, са същите, които са казали „Добре дошъл" на Будимир Куйович през 1997 г. и са съдействали за издаването на паспорт. Тя допълни, че обществото сигурно е останало с впечатление, че всеки началник, който си тръгва от МВР носи в чантата си по един диск със СРС-та. Според нея може да се направи извода, че правилата за обикновените чиновници, които подписват декларации при постъпване на държавна работане се отнасят за генералите, които излизат от системата.
Маналова изтъкна, че само 2 % от СРС-та се използват в наказателното производство и каза, че темата за досиетата ще бъде заменена с темата за СРС-та и класифицирана информация.

 

Току-що чухме разсъжденията на Румен Петков, маскиран като блондинка. Така независимият депутат и зам.-председател на Единна народна партия Елеонора Николова коментира изказването на Мая Манолова. Докладът е преразказ по картинка без елементи на ръзсъждение, смята Николова. Според нея от него следва, че парламентът трябва да удължи дейността на временната комисия. Тя препоръча комисията да обхване нови проявления на корупция, свързани с ръководни кадри на МВР. Именно това очаквало обществото от депутатите. “Комисията “Куйович” беше създадена с единствената цел да се легитимира уволнението на главния секретар на МВР Илия Илиев, като резултат на професионална некомпетентност, в каквато да бъдат уличени и седем полицаи от МВР, решили да изготвят истински паспорт с невярно съдържание, чрез който да създадат легенда и внедрят свой агент при сръбския гражданин Будимир Куойвич, сочен като един от големите организатори на производство на синтетична дрога, допълни Николова.

Случва се това, което очаквахме - всички от управляващите са в бяло, а останалите са някакви лоши хора. Дебатът се измести, много жалко за МВР и за правителството, което става заложник на лични интереси, заяви пред Frognews.bg шефът на синята парламентарна група Йордан Бакалов.

Морална лудост е да се дебатира по такъв слаб доклад, заяви Филип Димитров.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров определи доклада като „доклад от лъжи", а дебата - като представление, организирано от управляващите с цел нещата да се върнат в миналото и да се размият отговорностите на съгашното ръководство на МВР. Според Сидеров предлаганите в доклада законодателни промени са признание, че службите са работили досега без правила и контрол, злоупотребявайки със служебно положение. Предлага се централизиране на МВР, а е необходима децентрализация, категоричен е Сидеров. Спешно на страната трябват предсрочни избори. Петков не бива да остава на поста, няжно е създаването на обществено- политическа комисия и да се стартират радикални промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4993 |03.04.2008 Мая Манолова: Ген. Атанасов е виновен за идването и дейността на Куйович . 4| 4980 |01.04.2008 БСП праща Румен Петков да пише доклад, а главсека Валентин Петров - в отпуск . 6| 6409 |30.03.2008 "Галеви" препоръчаха да не се иска оставката на Румен Петков . 14| 6103 |30.03.2008 Сбогом на властта казват Р. Петков, Ас. Гагаузов, В. Близнаков и Н. Кабил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads