Реклама / Ads
0| 3690 |24.08.2022 НОВИНИ

„Не дела, а думи“: България вече е в ТОП 20 на приятелите на Украйна

.
Източник: Forbes
Полша, Естония, САЩ и още 17 страни, които помагат най-много по време на войната. Рейтинг на приятели на Украйна. Така е озаглавен материал-класация във Forbes, посветен на приятелите на Украйна. Общо 16 държави от ЕС са в списъка, сред тях и България.

Полша, Естония, Латвия, САЩ, Литва заеха първите места в актуализираната класация на Forbes „Приятели на Украйна“. В предишната версия, отпреди три месеца , първите пет бяха както следва: Полша, САЩ, Естония, Латвия, Канада.

 

Украйна е получила 84 милиарда евро международна помощ от началото на пълномащабната руска офанзива до 3 август, според Института за световна икономика в Кил. От тази сума 39 милиарда евро са военна помощ, 32 милиарда са финансови и 13 милиарда са хуманитарни. Други 10 милиарда евро се изразходват за поддържане на разселените лица. Парите далеч не са единственият критерий за измерване на подкрепата за Украйна. Forbes анализира с какво други страни по света са помогнали на Украйна.

 

Основна подкрепа: гласуване в Общото събрание на ООН за изтегляне на руските войски, въвеждане на санкции срещу Русия и затваряне на нейното въздушно пространство, включване на Русия в списъка на вражеските страни, участие в конференция в подкрепа на Украйна в базата Рамщайт. Всички държави от класащията са изпълнили тези действия.

 

Осем от двадесетте страни в класацията признаха геноцида на Русия/СССР срещу Украйна (през 2022 г. или по-рано). Четири страни го направиха отчасти, други в съвместни изявления.


.
Източник: Forbes

 

Друг критерий за оценка е експулсирането на руски дипломати от страната. Тук рекордьор е България, която изгони 81 дипломати, Полша – 45, Франция – 41, Германия – 40. Тук се отчита, че експулсирането на дипломати невинаги се свързва с войната в Украйна.

 

Два важни критерия в класацията са помощта за Украйна и бежанците (в милиарди евро) и размерът на помощта на страната като процент от нейния БВП. Най-голяма помощ са отпуснали САЩ – €44,5 млрд., Германия – €7,6 млрд., Великобритания – €6,6 млрд. Полша, която предостави на Украйна помощ от €5,1 млрд., изпреварва по този показател Франция, Канада и Италия и Испания. Що се отнася до размера на помощта на страната като процент от БВП, най-щедри са: Естония - 1,13% от БВП, Латвия - 1,03% и Полша - 0,88%.

 

Припомняме, че към 2 юни България все още не попадаше в ТОП 20 на държавите-приятели на Украйна.

 

Класацията на Forbes съдържа непълен списък на държавите, които подкрепят Украйна. Всяка от 40-те страни с рейтинг над 40 точки може да се счита за приятелска на Украйна.

 

Превод и редакция: Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4588 |23.08.2022 Цветлин Йовчев: Рискуваме условията на ”Газпром” да са много по-тежки и да бъде унижена България . 0| 2734 |23.08.2022 Саудитска Арабия изрази готовност да ни доставя нефт и природен газ за България . 0| 3365 |23.08.2022 Олга бяга от войната в Украйна, за да роди детето си в България, но не успява да го прегърне живо . 0| 2777 |22.08.2022 Виталий Москаленко: България трябва да даде старото руско оръжие на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads