Реклама / Ads
0| 2663 |26.09.2022 НОВИНИ

Делегацията на българските социалисти в ЕП настоява за решение относно присъединяването на България към Шенгенското пространство

.
Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент настоява за вземане на политическо решение относно присъединяването на България към Шенгенското пространство.
 

Приветстваме  усилията на председателя на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия темата да влезе в дневния ред на Европейския парламент още на предстоящата пленарна сесия (3-6 октомври в Страсбург). В контекста на усложнената външнополитическа ситуация и заплахите за сигурността по външните граници на ЕС, българските социалисти призовават да няма ново отлагане на въпроса в Съвета.

 

Нашето становище, което сме изразявали нееднократно е, че пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген, включително премахването на проверките по вътрешните въздушни, морски и сухопътни граници, е от ключово значение за България и е изключително важно то отново да влезе в дневния ред на Европейския парламент и Съвета. Поредно отлагане би донесло единствено негативи и значителната икономическа тежест не само за страната, но и би увеличило риска от недоверие към волята на ЕС да изпълнява политическите си ангажименти. Темата е особено актуална на фона на военните конфликти, новата бежанска вълна, затруднените вериги на доставки и общата несигурност.

 

Неспособността да се гарантира, че всички европейски граждани могат да се възползват от свободното движение в рамките на Шенген, подхранва скептицизма, подклажда чувството за несправедливост, накърнява популярността на ЕС и в крайна сметка подкопава обществената подкрепа за общите европейски действия. България успешно е преминала всички етапи на оценки по Шенген и е недопустимо години наред приемането й да се отлага по различни причини, които не са свързани с управлението на външните граници.

 

Призоваваме държавите-членки да спрат да се крият зад различни оправдания и да изпълнят задълженията си в Съвета. България не може да продължава да бъде заложник на двойни стандарти и вътрешнополитически битки. Разширяването на Шенгенското пространство ще бъде победа за целия ЕС и ще направи външните граници по-силни и по-устойчиви на кризи.

 

Лидерът на социалистите в ЕП Ираче Гарсия Перес вече заяви: „11 години да се държат България и Румъния  пред вратата без обективни причини не е достойно за имиджа на Съюза. Навършват се 11 години, откакто вземането на решение за присъединяването на двете държави към Шенген беше блокирана в Съвета, въпреки че отговарят на всички критерии. Търпението има граници и нашите български и румънски приятели чакаха достатъчно дълго. Искаме Европейският парламент да обсъди тази тема и да окаже натиск върху страните-членки да разрешат тази несправедлива ситуация".

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2800 |22.09.2022 Йотова заговори за независимостта и българските интереси . 0| 2770 |14.09.2022 Петър Чолаков: Смъртоносният капан на българските улици . 0| 2690 |30.08.2022 БСП в София даде път на млади и образовани социалисти в листите за изборите . 0| 2972 |14.08.2022 Празнуват моряците от българските ВМС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads