Реклама / Ads
6| 3535 |27.02.2023 НОВИНИ

Демерджиев в задочна схватка с Гешев. Нямало игра на стражари и апаши с мигрантите

.
В задочна словесна схватка с главния прокурор Иван Гешев влезе служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Причината - критиките на обвинител №1 за борбата с мигрантите и сравнението с игра на “стражари и апаши по родните пътища”. Демерджиев обаче се възмути.
 

Престрелките между МВР и прокуратурата стават за пореден път. Двете институции неведнъж са си разменяли взаимни обвинения за недоверието в институциите и лошото им взаимодействие. Повод за поредното напрежение е вчерашната катастрофа на АМ “Тракия”, станала след гонка между полицията и каналджии. Един мигрант загина, а десетки други бяха ранени. След издирване, задържани бяха двама души. 

 

Шофьорът от катастрофата с мигранти на АМ “Тракия“ избяга от мястото на инцидента. По информация на МВР той е установен, но към момента не е задържан. Той е българин.

 

Демерджиев посочи, че установени са водачите и на двата буса с мигранти. 

В разгара на случката обаче главният прокурор Иван Гешев вчера излезе с интервю в БГНЕС, в което обвинител №1 обвърза проблемът с нелегалните мигранти със закриването на специализираната прокуратура. 

 

“В страната и в ЕС влизат свободно хора, които не знаем какви и кои са. Може да са свързани с тероризъм, организирана престъпност, а може и просто да бягат от война и да търсят по-добър живот. И ние играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищата на България. С жертви и от двете страни, за съжаление”, заяви вчера Гешев. 

 

Според Гешев обаче, за да се противодейства на каналджийството, трябва да се засили и борбата “във всички останали сфери на престъпността” - телефонни измами, битова престъпност, домове и кражби на МПС. Обвинител №1 дори намери възможност да критикува закриването на специализираното правосъдие - ход, който според него е довел до увеличаване на престъпността. 

 

“Първо трябва да сме наясно, че не говорим за една глава. Говорим за организирана престъпност, която действа от територията на Турция до територията на последната европейска държава. Не говорим за пробив. Няма граница в Европа, подчертавам нито една, през която да не преминават нелегални емигранти. Разликата, която в момента ние така налагаме като тенденция е да не ги допускаме да преминават свободно през наша територия, да се вливат в Сърбия и от там да заливат цяла Западна Европа“, каза в отговор днес Демерджиев.

 

Според вътрешния министър полицията си е свършила работата, тъй като е възпрепятствала придвижването на мигрантските групи към Сърбия, а от там към Западна Европа. Той отхвърли критиката за пробив по границата ни с Турция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3130 |24.02.2023 Демерджиев към Илва Йохансон: Необходими са ни техника и високопроходими автомобили за границата . 7| 3154 |20.02.2023 Демерджиев: Никой не пита каква е оградата по границата . 5| 3401 |17.02.2023 Демерджиев: Хартиената бюлетина ще създаде предпоставки за много повече манипулиран вот . 4| 2984 |16.02.2023 Демерджиев: ”Спартан” е натоварен с 4,5 тона помощи за Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads