Реклама / Ads
18| 4670 |30.01.2021 НОВИНИ

”Демократична България” ще помага на чешката прокуратура в разследването за продажбата на ТЕЦ ”Варна”

.
Източник: БГНЕС
След като вчера се разбра, че чешката прокуратура разследва обстоятелствата около продажбата на ТЕЦ ”Варна” от енергийния гигант ČEZ, днес съпредседателят на ”Демократична България” Христо Иванов обяви във видео във ”Фейсбук”, че ще ѝ предостави всички материали, които има по казуса. Мажоритарен собственик на топлоцентралата от 2018 г. е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.
 

"Когато каскетът Гешев (бел. ред. главният прокурор Иван Гешев) се прави на, как беше казал в онзи запис - на идиот, ние ще разчитаме на чешката прокуратура, ще търсим чешката прокуратура, ще търсим възможност с чешките политици, които вдигнаха шум по казуса, заедно да направим постъпки пред Европейската комисия. Ние няма да се откажем да шумим по тази тема", заяви Иванов.


Инициативата за разследването идва от Пиратската партия на Чехия, която твърди, че от сделката в България компанията е изгубила над 300 млн. евро. Държавата е мажоритарен собственик в ČEZ и действията ѝ вероятно са ощетили данъкоплатците. Повече за разследването четете тук.






"ТЕЦ Варна" ЕАД бе продадена в края на 2017 г. на "Сигда" ООД на Данаил Папазов - бивш транспортен министър и дългогодишен директор на Пристанище Варна. Броени месеци по-късно фирмата без опит в енергетиката е придобита от Доган и централата, като част от т.нар. студен резерв на България, започва да получава милиони левове от бюджета. Миналата седмица, с промените в закона за енергетиката, окончателно отпаднаха сделките за студен резерв. Енергийният системен операторът вече ще осигурява необходимите резерви от електроенергия чрез сключване на договори за допълнителни услуги на пазарен принцип след проведен търг.


"Когато ние започнахме да шумим, замразиха студения резерв, премахнаха тази схема, но всички регулаторни институции, които сигнализирахме, не направиха нищо. Пълно мълчание. Институциите в България - регулаторите, прокуратурата, изпълнителната власт, са само обслужващ персонал на корупционните далавери", заяви днес Христо Иванов.


Той припомни и че на фона на протестите през лятото тихомълком бе удължен мандатът на близкия до Христо Ковачки и ДПС Владко Владимировски като член на КЕВР. Така, според него, става възможно ДПС и приближените на Доган да имат блокираща квота в енергийния регулатор.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3177 |27.01.2021 Френски фармацевтичен гигант ще помага на Pfizer в производството на ваксини . 11| 3477 |26.01.2021 Владимир Владимиров: САЩ ще следят и помагат за евроатлантическата интеграция на Македония . 24| 3344 |22.01.2021 Деница Сачева: Хората допускат грешки в декларациите за подпомагане, това бави плащанията . 16| 4030 |21.01.2021 Найден Зеленогорски: Преговаряме с „Демократична България” за общо явяване на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads