Реклама / Ads
62| 11199 |22.07.2020 НОВИНИ

Ден 14: Площадите пак гърмят: Оставка! Пред съдебната палата хвърлиха каскети. Блокираха 11 ключови кръстовища в София /снимки , видео/

.
Източник: БГНЕС
В 17 часа започна 14-ия поред антиправителствен протест в София. Мястото на демонстрацията отново е в карето между сградите на Министерския съвет и Президентството. Хиляди са протестиращите и в други големи градове на страната. Исканията на протестиращите остават същите - оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.
 

21-22,30 часа: Протестът взе решение да започне блокадата на единадесет ключови точки в центъра на София: Орлов мост; Халите; бул. " Витошка" и бул. "Патриарх Евтимий"; Паметникът на Васил Левски; Попа; площад "Македония"; "Дондуков" и "Раковска" "Петте кьошета" и Руски паметник, бул. "България".


.


.


21: 33 ч. - Протестиращи блокираха и площад Македония


.

21:17 ч. - Орлов мост е блокиран. Цариградско шосе е затворено при алея Яворов. Движението на коли е спряно. Демонстрантите пропускат само линейки.


.

21:16 ч. - Блокадата на бул. "Витоша"

 

21:03 ч. - Протестът взе решение да започне блокадата на седем ключови точки в центъра на София: Орлов мост; Халите; бул. Витошка и бул. "Патриарх Евтимий"; Паметникът на Васил Левски; Попа; бул. "Македония"; "Дондуков" и "Раковска";

 

20:18 ч. - Демонстранти издигнаха и следния пародиен плакат с лика на Тодор Живков

 

19,30 часа  Протестиращите се преместиха под прозорците на правителството. Полетяха топове тоалетна хартия. Уговорката на организаторите Минеков, Бабикян, Хаджигенов беше да се пазят полицаите и топовете хартия да се хвърля само по сградата.

 


.

Ето какви са настроенията на площад "Независимост":

 

"Млади хора сме, интелигентни сме. За какво учим 4 години висше образование и цял живот се мъчим да постигнем нещо, при положение че ни саботират от горе. За това сме тук, защото ни омръзна от корупцията.

 

"Дошла съм с 250 лева пенсия при 38 години трудов стаж - икономист. Това е! Смятам, че децата трябва да живеят при много по-добри условия".

 

"За оставка на цялото правителство, президентството и на всички!"

 

19 часа: Пред Съдебната палата се организира и започна "масово хвърляне на каскети".


.

 

В София отново се състоя съпътстващ антиправителствен протест – в 19 часа пред Съдебната палата започна акция е под наслов „Масово хвърляне на каскети“. Тя е свързана с едно от основните искания на протестиращите - оставка на главния прокурор Иван Гешев. Организатор е младежката организация на „Да, България“ – „МлаДа България“, която по-рано организира „Пиене на кафе пред х-л Берлин“ и „Посрещане на премиера от Брюксел“.

 


.

„Главният каскет на републиката вече ни се качи на главата, елате да му покажем къде му е мястото, имаме каскети за изхвърляне, донесете ги и вие“ – с тези призиви от „МлаДа България“ се събраха пред Съдебната палата.


.

Участниците в демонстрацията хвърлиха на стълбите на Съдебната палата каскети с надпис „Каскет, оставка“. Нямаше напрежение между протестиращите и полицията.

Самият Гешев е в годишен отпуск.


.

Акцията е в синхрон с другите протести. Оставка на главния прокурор по-рано днес поиска пред Министерския съвет лидерът на „Да, България“ Христо Иванов и призова премиера чрез правосъдния министър да задвижи процедурата за това във ВСС.


.

 


.

Хиляди българи викат „Оставка“ под прозорците на властта. Исканията им остават непроменени.


“Протестирам с едни и същи искания вече 14-ти ден. Моето лично недоволство не стихва, а ще се усилва поради небрежността и нехайството на управляващите спрямо общественото мнение, което в момента не е в тяхна полза, – и времето не работи в тяхна полза. Пропуснаха шанса да си отидат с достойнство. Опитват се да ни изморят, което обаче няма да се случи и протестите няма да стихнат“, заяви протестиращият.


Той е категоричен, че упорството на правителството да се задържат на власт на всяка цена въпреки очевадните проблеми във всяка сфера на държавното управление напоследък, показва, че единственото, което ги интересува, е “тяхното собствено оцеляване”.


„Получава се един сериозен разрив между нуждите на обществото и нуждите на управляващите, което води до нелегитимност на Народното събрание като представителство на народа към днешна дата“, коментира той.


Протестиращият припомни и основните им искания, – че настояват за оставка на цялото правителство, оставка на Иван Гешев, въвеждане на промени в Изборния кодекс, които да гаранитрат честни и прозрачни избори, и нови парламентарни избори възможно най-скоро.


Очаква се протестиращите за пореден ден да направят шествие до БНТ, където за пореден път ще поискат оставката на генералния директор на обществената медия Емил Кошлуков.

 

И във Варна започна поредният протест срещу правителството. Протестиращите се събраха пред общината и тръгнаха по познатия маршрут, скандирайки „Оставка, оставка”, "Всеки ден ще е така до победата!" и "Сърце, душа - за България!"


.

Освен оставките на Борисов и Гешев другото ясно искане е за дистанционно и машинно гласуване, което ще увеличи значително избирателната активност и така ще бъде ликвидиран купения вот и ще се предотврати узурпирането на властта от страна на политически партии с малък, но твърд електорат.

 

 

Бургас се присъедини към исканията от протеста в София:

 

1. Оставка на Борисов и Гешев.
2. Електронно гласуване.
3. Свикване на Велико народно събрание.

 

18  часа: Протестиращи вече се събират в района на площад "Независимост". Засега обстановката е напълно спокойна. Няма засилено полицейско присъствие. Движението на превозни средства не е затруднено.


.

Исканията на протестиращите остават същите - оставка на правителството и на главиня прокурор Иван Гешев.


.
Продължават и съпътстващите протести. Тази вечер пред Съдебната палата в столицата ще се състои и акция под наслов "Масово хвърляне на каскети" във връзка с исканата оставка на Гешев.


.

.
Към 18:00 часа движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Княз Александър Дондуков" още не е блокирано.

 

Будни граждани, между които е и поетът Манол Глишев, организират Граждански мегдан в София от тази вечер. Сборният пункт е пред паметника на съветската армията.

 

Ето и текста, представящ събитието, което започва от днес в центъра на столицата:

 

''Искрените протести на българските граждани срещу корупцията, арогантността и некадърността на Борисов и Гешев трябва да успеят. Премиерът и главният прокурор са двете най-видими лица на унижението, на което е подложен българският народ и затова трябва да изгубят позициите си. Оставка! А сетне и съд, и затвор...

 

Тези справедливи протести обаче биват използвани и от нечисти хора и групи. Истинското послание на гражданите бива подменяно с популизъм, лъжи и руски интереси, прокарвани от нови властолюбци и кандидати на славата. Автентичните гласове биват заглушавани. Националната телевизия директно уволнява неудобни журналисти и цензурира новините си. Христо Иванов беше спрян да говори дори и на протеста, който избухна включително заради неговата успешна акция в Росенец. Същото се отнася до гражданското движение БОЕЦ - България Обединена с Една Цел. Това не бива да се случва повече. Протестите трябва да са успешни - и затова се налага да останат истински. Всеки, който има нещо ценно за казване, трябва да може да го каже.

 

Демократите, честните български граждани, недоволните, заглушаваните хора са добре дошли на Граждански мегдан. Всяка вечер поне до края на юли се събираме под сянката на съветския окупаторски паметник, за да припомним, че той трябва да бъде съборен и повече никога да няма сенки над България.

 

Елате със своите граждански и/или политически каузи - и стига да не сте неонацисти, популисти или неокомунисти, стига да сте нормални хора, които виждат европейското, цивилизовано бъдеще на страната ни, стига да сте адекватни граждани, които имат какво да кажат - за образованието, за защитата на българската природа, за културното ни наследство, за здравеопазването, за социалната справедливост или за частната инициатива - микрофонът ще бъде ваш. Всички сме част от голямата общност на българската нация и мнозина участваме и в по-малки общности, посветени на отделни полезни каузи. Елате и говорете за своята кауза, за своята България, за бъдещето, което виждате. Започваме от днес, сряда, 22 юли, от 18:00 ч. Заповядайте!

 

Знаем, че мнозина от вас ще искат преди това да минат и да хвърлят по един каскет пред Съдебната палата. Направете го! И елате след това при паметника на съветската армия-окупаторка, за да си кажем всичко, което има да си казваме. Защото повече не може така. Не може да се живее в лъжа.

 

17, 50 часа

 

20-годишният Марио от протеста: Три оставки не е достатъчно. Ремонт на правителството не е решение. Решението е изграждане на ново Народно събрание


.

Изцяло пренаписване на конституцията на България, смяна на абсолютно всички кабинети, искам да ни управляват млади хора, които не са алчни, които да не ни окрадат.

 

Това каза пред bTV  20-годишният IT специалист Марио, който днес дойде в триъгълника на властта за 14-тия ден на протестите срещу правителството.

Още не съм решил дали да остана у нас, или да замина в чужбина. Освен това, което казах, искам също да няма разминаване между институциите, визирам НАП и КАТ, и които други също се сетите. Ще дам един пример. Новият начин на процедиране в КАТ показва само, че имаме глоба. Тя трябва да ни бъде връчена лично, но това не ни върши никаква услуга, защото ние отново трябва да ходим дотам и да получим своите актове и глоби, допълни Марио.

 

Ще продължим да изразяваме нашите демократични искания, да показваме гражданското си право. Лошото е, че хората вече започнаха да се уморяват, виждате, че има близо 30 човека сега, но ние няма да се откажем. Всеки ден ще е така до победата. Омръзна ни да бъдем потъпквани и обиждани от властата, те не вземат никакви мерки. Да, Бойко даде три оставки, но това не е достатъчно. Не, ремонт на правителството не е решение, решението е изцяло изграждане на ново Народно събрание. Протестите ще продължат, искаме оставка, това е едва първата крачка, каза още Марио.

 

 

Припомняме, че недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

 

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

 

На фона на разгарящото се гражданско недоволство миналата седмица премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван утре. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

 

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4868 |18.07.2020 Хората по площадите са все повече. Антиправителствените протести продължават . 10| 4577 |17.07.2020 Протестите снощи - без сериозни сблъсъци. Граждани скандираха ”Оставка!” до последно . 6| 4866 |17.07.2020 Викове ”Оставка!” отекнаха и пред катедралата в Кьолн . 46| 15516 |16.07.2020 На живо: Ден 8 на протестите. Викове ”Оставка!” и ”Мафия”. Протестиращите с жива верига пазиха полицаите /снимки и видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads