Реклама / Ads
44| 8808 |22.08.2020 НОВИНИ

Ден 45 на антиправителствени протести, призиви за протест на цяла България на 2 септември / видео/

.
Източник: БГНЕС
Вече 45 дни продължават антиправителствените протести с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Напрежението не стихва въпреки предложението на ГЕРБ за нова конституция и свикване на Велико народно събрание. Според протестиращите по този начин Борисов се опитва да спечели още време във властта.
 

21-22 часа:  Призовавам цяла България в София на 2 септември и да приключим с Борисов и Гешев, каза проф. Минеков.


.

Вече има разногласия между началници и средния състав на полицията. Особено видимо е в София, каза проф. Минеков на Орлов мост.

 

Протестиращите достигнаха Орлов мост. Сред тях бяха проф. Велислав Минеков и отец Дионисий. Вувузелите се сляха с виковете за оставка.


.

Протестиращите запалиха свещи пред министерския съвет . Викове Оставка"  огласиха триъгълника на властта. Гражданите запяха химна.


.
Малко след ттова шествието потегли към Орлов мост. " Знаем тук колко е ниско моралът, тръгваме да видим колко високо са Орлите", призова Бабикян.


.
.

 

 

При посолството на Румъния се събраха около 40 контрапротестиращи, съобщи БНР. "Жива гражданска стража против блокадите в София и против насилието над жени и майки". Така хората пред посолството определят поредната си демонстрация след инцидента. Те искат оставката на президента Румен Радев заради това, че държавният глава според тях е противопоставил един срещу друг хората.


Контрапротестиращите планират голям митинг през следващата седмица. Очакват разрешение от Общината, защото подчертаха, че са законно протестиращи, защото демокрацията означава закон.

 

Варна: Протестното шествие достигна Катедралата, където движението е блокирано.

 


.

 

20-21 часа: С пламенното си слово редиците на протестиращите сплоти отец Доонисий. Той пожела на втори септември всички да се поздравим с оставка на Борисов и  Гешев..
От трибуната пред ларгото Николай Хаджигенов напомни на присъстващите, че на 2 септември от 8 часа пред бившия партиен дом е насрочено "Велико народно въстание". На тази дата управляващите се готвят да съберат 120 гласа в Народното събрание, за да започнат обсъжданията по написаната от ГЕРБ нова Конституция. Ние няма да позволим мафията да създава основния закон на България. Елате от цялата страна. Ще останем докрай. Ние няма да си тръгнем, докато те не си тръгнат от власт", призоваха от "Отровното трио" и призоваха хората да носят домати, с които да замерват парламента.

 

“За да се чувства комфортно премиерът, сме му купили известно количество джипки и автомобили, в които да може да се вози и да открива новите пътища в България за себе си. След последното дарение, което направи – 70 милиона за пътища без дупки, – вероятно даренията ще продължат с бърза скорост до последния му ден. Все пак, ние сме широки души, моля ви занесете и наредете тези джипки пред МС. Джипките са толкова малки, колкото е моралът на премиера”, обяви Арман Бабикян.

 


.

"Не сме искали свикването на Велико народно събрание, нито пък промени в Конституцията, искаме оставка и предсрочни избори", каза пред БГНЕС жена, която за 45 ден идва да поиска двете оставки.


.

За 45-ти ден ще се състои и традиционното шествие на протестиращите от Министерския съвет до Орлов мост.

 

Без напрежение протича до момента 45-ия ден на протестите срещу правителството. Остават трите палаткови лагера - на Ларгото, на Орлов мост и до Софийския университет.


.

18-20 часа: На площад „Независимост“ се събират протестиращи. По-късно ще потеглят на шествие към Орлов мост.

 

„Президентът е прав. Пътят към новата Конституция минава през оставките на Бойко Борисов, както и на главния прокурор Гешев, което означава, че наистина това Народно събрание трябва да прекрати мандата си предсрочно“, заявиха протестиращи.

 

Адвокат Николай Хаджигенов разкритикува действията на петимата граждани , които се барикадираха на връх Шипка и разпънаха плакат с назпис "Оставка. По думите му това са политически действия, до които не трябва да се прибягва по време на празненствата на този Връх на свободата.

 

Остават палатковите лагери на трите ключови кръстовища в София – на пл. „Орлов мост“, пл. „Независимост“ и при СУ.

 

Очаква се и тази вечер на бул. „Ситняково“ между 20.00 и 22.00 часа за пореден ден да се проведе и контрапротест на граждани, недоволни от блокадите в София. Те се обявяват като „гражданска стража“ против затварянето на кръстовището при посолството на Румъния. Техният протест обаче е на тротоара и няма затруднения в движението.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 8154 |10.08.2020 Ден 33: Започва нова седмица на антиправителствените протести /видео и снимки/ . 38| 11505 |02.08.2020 Докато страната кипи и ври от протести, Цацаров събира тен на Шабла. Твърди се, че и Борисов е там . 2| 4186 |24.07.2020 МВР: Без ексцесии в ден 15 от антиправителствените протести . 3| 5200 |20.07.2020 Euronews: Защо България е погълната от ежедневни антиправителствени протести?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads