Реклама / Ads
0| 3417 |10.04.2022 НОВИНИ

Ден 46 на войната: Украйна е готова за „голяма битка“ в източната част, зове за евакуация на Луганск

.
Източник: БГНЕС
46-ти ден, откакто руските войски нахлуха на украинска територия. Днес Украйна заяви, че е готова да води „голяма битка“ в източната част от територията си, приоритетна цел на Москва, където евакуацията на цивилни граждани продължава заради страховете от предстояща офанзива, предаде Франс прес.
 

„Украйна е готова за големите битки. Украйна трябва да ги спечели, включително в Донбас. И когато това се случи, Украйна ще е в по-силна позиция в преговорите, което ще й позволи да диктува определени условия“, заяви президентският съветник Михайло Подоляк, цитиран от агенция „Интерфакс-Украйна.

 

По-рано вчера украинският президент Володимир Зеленски подчерта на пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер, който беше в Киев, „готови сме да се бием и в същото време да търсим дипломатически пътища, за да спрем тази война“.

 

След като оттегли войските си от региона на Киев и от Северна Украйна, Русия превърна в приоритет пълното овладяване на Донбас, който от 2014 г. е частично контролиран от проруски сепаратисти.

 

Междувременно Украйна призовава цивилните в източния район на Луганск да избягат незабавно. Русия „натрупва сили за настъпление“ там, предупреди губернаторът на района Сергий Гайдай.

 

Украинските власти заявиха, че са договорени десет хуманитарни коридора за евакуация на хора от региони, обсадени от руски сили.

 

Полицейски час е в сила до утре в град Одеса заради „заплаха от ракетен удар“ от Русия и след обстрела на гарата в Краматорск.

 

Британското министерство на отбраната предостави актуализация на разузнавателните данни за ситуацията в Украйна, включително доказателства, че Русия е насочвала атаки към цивилни. Оттеглянето на Русия от север разкрива масови гробове и използване на живи щитове, се казва в документа. Открити са също така доказателства, че Русия е използвала самоделни експлозивни устройства, за да „причини жертви, да понижи морала и да ограничи свободата на движение в Украйна“. Според информацията руските сили продължават да атакуват инфраструктурни цели с „висок риск“ от нараняване на цивилни.

 

Украйна е извършила размяна на пленници с Русия, съобщи вчера вицепремиерът Ирина Верешчук. Това е третата подобна размяна от началото на войната. По думите й, 12 украински войници, които са били пленени, ще се завърнат у дома. Верещук добави, че 14 цивилни също се връщат в Украйна като част от сделката. Не се съобщава обаче колко руснаци са освободени.

 

Украинският президент обяви в поредното си обръщение към нацията, че страната му няма време за чака за налагането на петролно ембарго на Русия.

 

Европейският съюз отваря отново своето посолство в Киев. Подобно намерение обявиха и от Италия, но след Великден. Мисията на ЕС беше преместена временно в Полша след нахлуването на Русия в Украйна.

 

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел каза, че след разговор с украинския премиер Денис Шмигал двамата са постигнали съгласие за ускоряване на подготовката за следващия Съвет за асоцииране ЕС-Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4003 |10.04.2022 Зеленски: Украйна няма време за петролно ембарго на Русия . 0| 4306 |09.04.2022 Зеленски: Украйна търси всякакъв начин да спре тази война . 0| 4043 |09.04.2022 Свиленски: БСП ще напусне коалицията, ако един калашник или патрон замине за Украйна . 0| 3171 |09.04.2022 ООН: Повече от 4,3 милиона души са напуснали Украйна от началото на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads