Реклама / Ads
0| 6051 |08.05.2022 НОВИНИ

Ден на магарето: От някои магарии на хората и животните се изчервяват

.
Магарешко селфи...
В едно село мъж налагал с тояга своето магаре. Животното се дърпало, но стопанинът го държал здраво и продължавал да го налага като бърборел нещо неразбираемо. „Защо биеш горкото добиче, Спри да го удряш!“, - застъпил се негов съселянин. „То си е заслужило пердаха! Неговите братя и братовчеди до един станаха депутати, министри, генерали – навсякъде из управлението са, а това магаре така си и остана просто селско животно… - отвърнал стопанинът.
 

Не знаем другаде, но тук е така… Магаретата по селата са на изчезване, но пък се развъдиха в големите градове и най-вече в столицата. Метафорично казано.

 

С магаретата трябва да се внимава. В "Златното магаре" древноримският автор Апулей описва премеждията на главния герой Луций, който участва по грешка е превърнат чрез магия в магаре. По такъв начин той чува и вижда много необичайни неща, но не може да се намесва или коментира. След време обаче богинята Изида го връща отново в реалния му живот като човек, където той изполва поуките от магарешкия си период. Така че внимавайте, защото не знаете кой се крие в кроткото магаре, което виждате край пътя, да речем...

 

Днес е Световен ден на магарето. Не е много ясно как се празнува, от кой и къде. Нито, защо точно 8 май е избран за празник на магарето, но празникът си е празник. Затова неко уважим едно от най-издръжливите и лоялни към човека животно. През цялата история магарето е служило на хората вярно и всеотдайно. То издържа на пек и студ и не иска специални грижи.

Учени смятат, че магарето и помощник на човека от поне 4000 години. Има различни породи, които се разпространяват в Африка, Азия, Европа, Латинска Америка и пр.

Магаретата се ползват за пренасяне на товари още от древността. В много отношения магарето е за предпочитане пред коня, защото е по-издръжливо и може да прекара по-дълго време без вода и храна. В редки случаи магарето се ползва и за получаване на мляко, месо и кожа.

 

В Сърбия има голяма модерна ферма за магарета. От магарешко мляко там произвеждат продукти за парфюмерийната и козметичната промишленост. Произвеждат и най-скъпото сирене в света, направено от магарешко мляко. Килограм от деликатеса струва над 1000 долара.

В България има една единствена магарешка ферма, където се отглеждат около 400 животни.

 

От 1971 г. в град Гурково, Старозагорско, се провеждат надбягвания с магарета, известни като „Магарешко рали“. Инициатори са трима студенти, които искали да прославят родното си място. Това е и първото подобно състезание в света и дори е патентовано като такова. Сред задължителните дисциплини е надбягване с автентично изписани каручки с впрегнати магарета. Има също конкурс за мис Магарица и мистър Марко.

 

Магарето се слави с големия си инат. Учени обаче смятат, че магарето се запъва не от инат, а когато е преуморено. Животното е много работоспособно – по 8-10 часа на ден може да върши всякаква работа, но измори ли се – спира.

Магарето също е доста раздразнително. Готово е да се сбие с всеки, който го заплашва или малтретира прекалено.

 

Някои от особеностите на магарешкия родса усвоени отдавна от хората, които понякога проявяват такива магарии, че и най-инатливото животно би се засрамило...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 17943 |05.05.2022 Кулеба към България: По-бързо свикваме със западното оръжие, отколкото някои решават да ни дадат оръжие . 0| 3045 |03.05.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 3427 |29.04.2022 Кличко: Позицията на някои български политици е „И вълкът сит, и агнето цяло” . 0| 3022 |26.04.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads