Реклама / Ads
0| 4928 |23.04.2016 НОВИНИ

Денят на книгата в „Перото“

.
По повод 23 април – Международния ден на книгата по терасите на „Перото“ бяха разположени цветя и книги. Всяко издателство покани интересни автори и представи най-интересните си заглавия за радост на любителите на книгите. В базара се включиха издателствата: “Сиела“, “Жанет 45“, “Колибри“, “Хермес“, “Труд“, “Бард“, “Ентусиаст“, “Весела Люцканова“, “Фама“, “Рива“, “Унискорп“, “Атлантис“, “Кралица Маб“, “Делакорт“, “Алтера“ и други.
 
Традицията на този празник е от 1929 г., когато за първи път книжарите в Барселона решават да почетат Мигел де Сервантес в деня на неговата смърт с размяна на книги. От тази година нататък, на всеки 23 април, който също е и Празникът на Каталуния се чества всяка година. Мъжете подаряват на любимите си жени роза - символ на красотата, а жените подаряват на възлюбените си книга - символ на вечността. От 1995 г. ЮНЕСКО постановява 23 април за Световен ден на книгата, защото на тази дата са починали също и Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. У нас той се чества от 2005 г., като дори на този ден се връчваше наградата “Рицар на книгата”, а от 2010 г. Асоциация “Българска книга” (АБК) започна да отбелязва месец април като “Месец на книгите”, а негов завършек е “Походът на книгите”, който приключва всяка година, именно на 23 април.

Инициативата в Литературен клуб “Перото” този месец е посветена на поезията – 60 книги на 60 изключителни поети очакват всеки от посетителите. Всеки ден се представят по 2 от тях на Facebook страницата на “Перото”.

Столична библиотека направи специален жест към читателите като дари 100 книги на Литературен клуб „Перото”.

“Всеки, който с грижа, любов и последователност създава и пази света на книгите е истински рицар – днес е празник на всички, които обичат книгите, които са ги пуснали в живота си и които ценят труда на хората на перото. Щастлив съм, че тази древна рицарска традиция събра на днешния ден в Двореца стотици хора и се надявам все повече рицари да идват тук в Световния ден на книгата всяка година”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош, който миналата година на днешния ден беше удостоен със званието “Рицар на книгата” заради създаването на “Перото” и Национален център за книгата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4595 |14.04.2016 Денят почва със слънце, свършва с дъжд . 0| 5618 |04.04.2016 Черен петък в „Перото“. Намаленията с над 50% . 15| 4154 |17.10.2015 Миков: Денят на нищетата е рожба на дясната политика . 0| 4941 |17.03.2015 Денят почва със слънце, но пристига дъжд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads