Реклама / Ads
3| 2940 |18.01.2022 НОВИНИ

Денков представи приоритетите на МОН: Повече деца да влязат в системата

.
Четири приоритета за тази година стоят пред Министерството на образованието - увеличаване на обхванатите в системата деца, повишаване качеството на училищното и висшето образование и дейности по Плана за възстановяване и устойчивост. Сериозно ще се обсъди и въпросът с по-дългата междусрочна ваканция, за която настояват училищни директори.
 

Това стана ясно по време на брифинг на просветния министър проф. Николай Денков. 

 

Включване на повече деца в системата 

 

Първият приоритет на Министерството на образованието предвижда повече деца да попаднат в обхвата на образователната система. За тази цел се предвижда осигуряване на средства за безплатно включване в детски градини на всички деца над 3-годишна възраст. МОН иска да създаде и изцяло нова програма за извънкласни дейности в областта на спорта и културата, за да може максимален брой деца да се включат в групови и извънкласни дейности. Предвижда се и програма за ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. 

 

Повишаване качеството на училищното образование

 

25% увеличение над средната работна заплата за учителите в страната предвижда МОН, за да се повиши качеството на училищното образование. Идеята на просветното ведомство е още да се повиши стандарта за издръжка на училищата и качеството на материалната среда. Ще бъде създадена нова методика за оценка на добавената стойност на обучението в училищна среда. 

 

Повишаване качеството на висшето образование

 

За да се повиши качеството на висшето образование от МОН предвиждат повече мерки за борба с плагиатството. Ще бъде променена и системата за акредитация и атестация на ВУЗ-овете, а освен това ще стартира и дискусия за преструктурирането и обединяването на университети. 

 

Дейности по Плана за възстановяване и устойчивост 

 

Над 1 млрд. лева от Брюксел ще бъдат включени в две оперативни програми за образование и наука, съобщи на брифинг проф. Николай Денков. 

 

“Има предвидени значителни евросредства за развитието на образованието и науката. Те са над 1 млрд. лв. за различни дейности. През тази година ще имаме изключително тежки задачи, за да може максимално бързо да се подготвят документите, които са свързани с насоките за кандидатстване и съответно максимално бързо бенефициентите да кандидатстват и да стартират реалните дейности“, уточни Николай Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3262 |17.01.2022 Министърът на културата представи екипа и приоритетите си . 6| 3239 |15.01.2022 Николай Денков: Обсъждаме дали учебната година да не започне по-рано - около 5 септември . 11| 3296 |12.01.2022 Премиерът Петков: Каня представители на протестиращите на разговор в петък . 14| 3774 |01.01.2022 ЕС представи проект за определянето като ”зелени” на природния газ и ядрената енергия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads