Реклама / Ads
27| 8972 |23.08.2020 НОВИНИ

Депутат от Бундестага: Корупцията в България е дълбоко вкоренена в самата система

.
Най-големият проблем е корупцията и пълзящото демонтиране на правовата държава и разделението на властите, до което води автократичното поведение на министър-председателя. Пред ЕС той се представя в най-прекрасна светлина, а в същото време изглежда, че си сътрудничи с корумпирани олигарси, заявява депутатът от германския парламент Клаус Ернст за ситуацията в страната ни пред ”Дойче веле”.
 

Изданието разговаря с втори представител в Бундестага. Преди дни Томас Хакер от Свободна демократическа партия заяви, че: Хората се чувстват измамени от Борисов и ГЕРБ.

 

Клаус Ернст на свой ред пояснява, че според медиите, съмнителният главен прокурор Иван Гешев, определен от него, не разследва престъпни афери в лагера на Борисов, а вместо това предпочита да притиска президента Румен Радев, издигнат от друга партия, който освен това критикува Борисов.

 

"В една правова държава такова нещо е недопустимо. Тук трябва да се намеси ЕС. Когато се отпускат европейски фондове, на първо място трябва да се следи за върховенството на закона. В противен случай самият ЕС ще носи част от вината, когато – както в България – корумпирани политици си строят вили с пари на ЕС, вместо да ги инвестират за стопанския възход на страната. Разбира се, мониторингът над България трябва да остане, защото положението в страната наистина е сериозно. Дори ако действително има смяна на властта, ние и занапред ще имаме достатъчно основание да наблюдаваме България много внимателно и безкомпромисно", подчертава Ернст, който е от Лявата партия.

 

По думите му след толкова много години, прекарани в „системата Борисов", хората с основание са се надигнали срещу мафиотските структури, срещу злоупотребата с власт и шуробаджанащината. "Но ще трябва доста време, докато се демократизира съдебната система и докато борбата срещу корупцията започне да дава резултати. Защото тази корупция е дълбоко вкоренена в самата система. За да се възстанови върховенството на закона в България, ще са необходими наистина голяма издръжливост, както и подкрепа от страна на ЕС", уточнява политикът.

 

Според Ернст Борисов се опитва да запази властта си. Той и приближени нему олигарси контролират медиите. Съдебната система вече не е независима, тя се подчинява на интересите на Борисов и е под негов контрол.

 

"Тъкмо по този начин той обезличава демократичните институции и разделението на властите. За разлика от него, хората в България нямат проблем с демокрацията, тъкмо обратното: хиляди излязоха на улицата в подкрепа на демокрацията и правовата държава, рискувайки да станат жертва на полицейско насилие и преследвания. Сега е много важно ЕС да подкрепи този процес. Евросъюзът трябва да настоява за налагането на върховенството на закона и разделението на властите в България. Най-добре ще го постигне, ако продължи с Механизма за сътрудничество и проверка и по този начин придаде допълнителна тежест на исканията на демонстрантите", завършва депутатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 18696 |21.08.2020 Невероятно, но факт! Или как живеят и работят депутатите в Швеция . 15| 10509 |20.08.2020 Германски депутат: Борисов трябва да си върви. Българите се чувстват измамени от него и от ГЕРБ . 23| 6317 |18.08.2020 Нинова събира депутати от 7-то Велико народно събрание . 12| 6908 |17.08.2020 Анна Заркова: Бих предложила член за династиите - да се предава по наследство премиерството и евродепутатството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads