Реклама / Ads
0| 3481 |09.06.2022 НОВИНИ

Депутат от ПП: ИТН бяха като воденичен камък за коалицията

.
Димитър Гочев
Не мога да кажа как ще се развият събитията оттук нататък. Министър-председателят говори за правителство на малцинството. Аз го наричам мнозинство антикорупция. Това заяви Димитър Гочев от „Продължаваме промяната“ по БНТ.
 

Той призна, че работата с "Има такъв народ" (ИТН) им е била трудна. „Те саботираха работата, например в Комисията по правни въпроси. На всяко предложение имаха абсурдни правни аргументи, както със Закона за противодействие на корупцията, по който работим от първия ден. От ИТН предлагаха да има политически чадър над свързаните с корупция и орган, който да е над съдебната система“, разкри Гочев.


„За провала на реформата на КПКОНПИ вината е тяхна. След като бяхме освободени от воденичния камък в коалицията, на следващия ден си внесохме законопроекта. Основното нещо в законопроекта е въвеждане на възможност за разследване на корупционни престъпления от инспектори. Този орган ще се отчита пред наблюдаващ прокурор“, поясни представителят на „Продължаваме промяната“.

 

ПП отговориха с документи дали Караджов е искал 3,9 млрд. лв. допълнително за МРРБ

„ИТН искаха да излезем от наказателния процес, като казваха, че за политиците не трябва да има разследване от наказателната система, а от орган, излъчен от политическите среди“, разкри още Димитър Гочев.

 

Той определи КПКОНПИ като една силова структура. „Там има служители, които са със същите правомощия като служителите на ДАНС. Те събират оперативна информация, която не е ясно къде отива. Ние искаме тази информация да се използва за наказателен процес. Промените не са толкова големи“, поясни депутатът.

 

„За първи път усетих разделение, когато Гроздан Караджов поиска да направи плащане към строителните фирми. Той искаше ние да сме неговия гумен печат, който да го пази от наказателна отговорност. Ние настоявахме да има по-голям контрол за противодействие на корупцията. В този момент залата избухна“, сподели в ефира Димитър Гочев.

 

На въпрос защо от „Продължаваме промяната“ са мълчали досега за кризата в коалицията, Гочев заяви: „Това беше грешка от наша страна. Имали сме вътрешни дискусии по тази тема. За нас бе важно да има лоялност в коалицията, имахме и надежда да се разберем. Може би сме били наивни“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3332 |09.06.2022 Трусовете в НС се отразиха на депутатите - отхвърлиха два законопроекта на ПП и ДПС . 0| 5630 |09.06.2022 Тошко Йорданов: Първа стъпка - падане на правителството. Другото - като му дойде времето . 0| 3176 |09.06.2022 Добромир Живков: Действието на ИТН изглежда като политическо самоубийство . 0| 3073 |09.06.2022 ПП нямали пари да купуват депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads