Реклама / Ads
2| 2879 |21.06.2023 НОВИНИ

Депутатите бистрят три законопроекта за борба с корупцията

.
Три законопроекта за борба с корупцията се обсъждат в парламента Източник: НС
Депутатите започнаха разглеждането и гласуването на първо четене на три законопроекта за противодействие на корупцията.
 

Единият е Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, който е внесен от Министерски съвет

 

.Вторият е Законопроект за противодействие на корупцията, внесен от Кирил Петков и група народни представители.

 

А третият е Законопроект за противодействие на корупцията, внесен от Десислава Атанасова и група народни представители.


Законопроектът, внесен от МС, предвижда създаването на Комисия за противодействие на корупцията, състояща се от 5 членове. Предлага се двама от членовете да се избират от Народното събрание, един да се назначава от президента на републиката и по един да се избира от Общото събрание на съдиите от ВКС, съответно от Общото събрание на съдиите от ВАС.

 

Предвижда се комисията да се председателства на ротационен принцип за една година, като председателят ще се определя чрез жребий. Разследването ще се осъществява от служители на комисията, назначени на длъжност „разследващ инспектор“, при условията и по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, като за длъжността „разследващ инспектор“ ще се назначават юристи с най-малко 10 години юридически стаж след проведен конкурс и проверка за почтеност.

 

С проекта на закон, внесен от Кирил Петков и група народни представители, се предлага дейността по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси да се раздели от дейността по отнемане на незаконно придобитото имущество, като се създава Комисия за противодействие на корупцията, а действащата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се трансформира в Комисия за отнемане на незаконно имущество.

 

Със законопроекта се регламентира фигурата на „разследващия инспектор“ към комисията, който ще извършва действия по разследване на корупционни престъпления по реда на НПК, но при запазване на ръководната роля на прокуратурата в досъдебното производство.


Законопроектът, внесен от Десислава Атанасова и група народни представители предлага разделянето на действащия антикорупционен орган на две независими една от друга комисии, а именно Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

 

Предлага се новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията да се председателства на ротационен принцип и да се състои от председател и шестима членове, притежаващи високи професионални и нравствени качества, и най-малко 10 години юридически стаж.

 

Правомощията на комисията включват превантивна дейност чрез събиране, анализиране и проверка на информация, както и разкриване и разследване на корупционни престъпления по реда на НПК от служители на длъжност „разследващи инспектори“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5029 |18.06.2023 Атанас Атанасов: По време на парламентарен контрол преди време Борисов нарече депутатите безделници, сега той такъв ли е? . 3| 2808 |16.06.2023 Скандали разтресоха Народното събрание. Депутатите се скараха заради наводненията . 1| 2845 |16.06.2023 Единодушно, със 190 гласа ”за”: Депутатите закриха „Държавна петролна компания” . 0| 2585 |15.06.2023 На първо четене: Депутатите закриха ”Държавната петролна компания”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads