Реклама / Ads
3| 2743 |05.05.2023 НОВИНИ

Депутатите гласуваха състава на 25-те постоянни комисии в НС без тяхното ръководство

.
Първите заседания на новосформираните парламентарни комисии ще са по график идната сряда и четвъртък Източник: БГНЕС
Първите заседания на новосформираните парламентарни комисии ще са по график идната сряда и четвъртък, обяви шефът на НС Росен Желязков.
 

Дневният ред включва приемането на вътрешни правила и точка "Разни", а Желязков уточни, че комисиите могат да изменят дневния ред. Той уточни и как ще се ръководят комисиите - по определени критерии в низходящ ред.

 

А те са: член на комисия, който в 48-ото НС е бил неин председател. Ако сега той или тя не е член на същата комисия, или не е народен представител, позицията ще е за депутат от същата ПГ.

 

Заради отпадането на "Български възход" от парламента, ИТН ще получават правото да ръководят комисията по противодействие на корупцията.

 

Казусът с прехвърлянето на шефското място за друг член от парламентарната група засяга  ПП-ДБ -  Антон Тонев не е депутат от ПП в този парламент. Негов заместник в здравната комисия миналата година обаче бе Александър Симидчиев от ДБ, който отново е депутат.

 

Спорната правна комисия, за която ПП искаха ротационен принцип и гласяха за нея Стою Стоев, по новия план трябваше да е за Радомир Чолаков от ГЕРБ, но той вече заяви, че не желае да я ръководи.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се присъедини в нито една от постоянните комисии в Народното събрание. 

 

Ето в кои ще заседават останалите лидери:

 

Бившият финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев ще бъде в комисията по бюджет и финанси и по Въпросите на европейския съюз.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" членува в комисията по бюджет и финанси и по култура и медии.

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ще бъде в комисията по конституционни въпроси, макар че се обяви против съществуването ѝ, както и в тази по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова ще бъде част от комисията по правни въпроси и от тази по контрол над службите за сигурност.

 

Лидерът на СДС Румен Христов ще работи в комисията по икономическа политика и иновации и в комисията по земеделие, храни и гори.

 

Лидерът на "Зелено движение" Владислав Панев ще е член в комисиите по икономическа политика и иновации и енергетика.

 

Бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков ще участва в комисията по външна политика.

 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов ще членува в комисията по външна политика и в тази по отбрана.

 

Номинираният за пример от ПП-ДБ акад. Николай Денков ще е в комисията по въпросите на Европейския съюз и в тази по образованието и науката.

 

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов ще е в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и по контрол над службите за сигурност.

 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова ще е в комисията по контрол над службите за сигурност и в тази за труда и социалната политика.

 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов ще е част от комисията по култура и медии и от тази за политиките на българите извън страната.

 

Предвиденият за днес парламентарен контрол се отлага за сряда, решиха депутатите. Предложението беше направено от председателя на Народното събрание Росен Желязков. 

 

Заседанията на парламентарните комисии в сряда ще започнат 30 минути след изчерпване на дневния ред. 

 

Според прието днес допълнение на Правилника за организацията и дейността на 49-ото Народно събрание,  когато няма избрано ръководство на парламентарната комисия, заседанието ѝ да се води от определен от председателя на Народното събрание неин член.

 

Те включиха две нови точки в дневния си ред – избор на постоянни комисии и проект на решение за допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, а до стигането на избора на комисии имаше скандали и обиди от страна на част от народните представители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2672 |04.05.2023 "Показен патриотизъм" заради гибелта на Гоце Делчев скара депутатите в НС . 1| 2652 |03.05.2023 Евродепутатите на БСП с декларация в подкрепа на „Земя“, след като редакцията беше изгонена от „Позитано“ 20 . 1| 2624 |03.05.2023 Депутатите ще изслушат министър Гечев за ограниченията върху достъпа на продукти от Украйна . 10| 2795 |02.05.2023 Очаква се днес ПП-ДБ да представи състава на проектокабинета с техния мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads