Реклама / Ads
41| 4441 |12.08.2021 НОВИНИ

Депутатите от ИТН напуснаха залата при старта на дебатите за оттеглянето на Пламен Николов /допълнена/

.
ИТН Източник: БГНЕС
Започват дебатите за оттеглянето на Пламен Николов от кандидатурата му за премиер на ИТН. Идеята на партиите е да се дебатира по темата.
 

До оттеглянето на Николов се стигна след като партиите на протеста - ДБ и ИБТНИ заявиха, че няма да подкрепят предложения кабинет. От вчерашните дебати в НС се разбра, че ДБ е искала пълен контрол върху назначенията.

 

Тази сутрин при старта на заседанието, депутатите от ИТН напуснаха залата и отказаха да участват в дискусии. Те, обаче стартираха със изказване на зам.-председателя на НС Татяна Дончева от ИБГНИ:

 

В главите на тези хора има само сценарии. Но държавата не е сценарий, а процедури, актове и правни последици. Населяващите в тази зала трябва да направим така, че да дадем ясен знак, че конституционната процедура на ИТН е финализирана. И ограничава възможност за оспорване на актове и процедури, които следват оттук нататък. Ние не сме деца в детска градина. Не зная какво си въобразяват тези хора – те не били проблемът, а решението. Ако целта е да направим държавата на дреб, да няма правителство, да сменяме парламенти като нощни кърпички, смятам, че тази работа е ненормална. Трябва да обявим конституционната процедура за приключена с първия мандат и след това да продължим.  Много ги е страх от дебат. Ами този дебат ще продължи до края на този парламент. Като си се подставил в тази ситуация, няма как да избягаш. Трябва да съобщим, че авторът на този документ е председателят на парламента.

 

 Атанас Славов от ДБ също взе думата:

 

Оказахме се в конституционен експеримент. ДБ и в предния парламент е политическата сила, която иска да се спазват процедурите и да се осъществят основните принципи на парламентарната демокрация. Проектът на решение е пред нас. Това означава много. ДБ ще покаже, че сме способни да търсим съгласие и широки мнозинства за ключови приоритети като съдебна реформа.  

 

От ГЕРБ  Росен Желязков  предложи да се гласува вариант за документ, че парламентът не избира Пламен Николов за министър-председател на РБългария.

 

Атанас Атанасов от ДБ му възрази: Това е несериозно. Ами ако НС гладува против вашето предложение?! Какво се случва след това.

 

Адв. Николай Хаджигенов от ИБГНИ предложи да не се приема предложението на Желязков, да се гласува предложението както е внесено и да се върви нататък.

 

Десислава Атанасова контрира, че трябва да се приеме предложението на нейния съпартиец Росен Желязков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3104 |11.08.2021 Депутатите ще получават достъп до класифицирана информация за случаите на полицейско насилие . 6| 2983 |11.08.2021 Ще гласуват ли депутатите кабинета „Николов“? . 36| 61972 |09.08.2021 Протестиращи се събират пред НС в сряда. Зоват депутатите да кажат ”Не” на Трифоновия кабинет . 13| 3417 |09.08.2021 Част от депутатите на ИСБГНИ няма да подкрепят кабинета на ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads