Реклама / Ads
3| 3194 |24.01.2023 НОВИНИ

Депутатите викат Борисов и Станишев по казуса с Пловдивския панаир

.
Източник: архив
Депутати привикват в петък в парламента бившите премиери Бойко Борисов и Сергей Станишев за казуса с приватизацията на Международен панаир - Пловдив” АД, съобщи БТА.
 

На първото си заседание днес "Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на "Международен панаир - Пловдив" АД от предприемача и почетен консул на руската федерация в Пловдив Георги Гергов чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам" реши да изслуша двамата бивши премиери - Борисов и Станишев, Георги Гергов, Корнелия Нинова, Румен Овчаров, кметовете и председателите на общинските съвети на Пловдив и Варна, както и представители на групите на общинските съвети. Заседанието на временната комисия ще е в петък от 13:00 часа.

 

Беше предложено кметовете и председателите на общинските съвети да бъдат задължени да излязат с проекторешения за излизане от казуса с приватизацията на панаира и поемането на пълния контрол върху дружеството от страна на Георги Гергов, който и сега има мажоритарно участие.

 

Временната комисия ще изиска от държавните институции цялата документация, която може да има отношение към сделката за панаира. 

Румен Гечев (БСП) поиска комисията да получи информация за заседанието на МС, на което през 2016 година се решава да бъдат преведени 43 милиона лева на община Варна, която също е съакционер в дружеството.

 

"Като парламент се интересуваме от обществените пари. Тази сделка има привкус на стратегически сътрудничества между определени лица. Тези пари са влезли в схемата на замяна и парламентът има право да види какъв е резултатът от този превод. Целта е да окажем обществен натиск, защото обществото не иска да се финализира тази сделка - по това няма съмнение", каза Румен Гечев. Вярно е, че парламентът има кратък живот, но поне повечето от нас ще се върнат тук след два месеца и работата ще продължи, каза Гечев.

 

Ние не можем да се намесим в споровете на публични и частни субекти, ние можем само да излезем с доклад, посочиха участници в комисията. С тази комисия правим още един панаир, защото не можем да излезем с решение, каза Рамадан Аталай (ДПС). Парламентът няма никакво отношение към това да се занимава с проблем за частна и общинска собственост; ако има нещо нередно - за това си има съд, който да реши, посочи той.  "Ако продължаваме така да създаваме комисия за всяка сделка между община и частно лице, сигурно трябва да направим комисия за отдаване под наем на някои животински овчарници", каза още Аталай.

 

Никола Минчев ("Продължаваме промяната") каза, че временната комисия е ограничена с решение на парламента за конкретен период и че е създадена, за да установи факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол над панаира. Той призова депутатите да се фокусират върху информация по казуса от 2016 г. насам, защото в противен случай комисията няма да успее да свърши нищо. 

 

Сред фактите, които временната комисия трябва да установи, са отказът на държавата през 2016 г. от 49,63 на сто от акциите на панаира и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна, неизпълнението на решението на Общински съвет Варна за връщане на акциите на държавата, апортът на варненския дял в дружество "Пълдин Туринвест" АД, с което се осигурява пълно овладяване на панаира, решението на Общински съвет Пловдив от 19 декември м.г., с което се позволява извършване на апорта от страна на Община Варна, бламирането на две извънредни сесии от страна на политическа партия ГЕРБ и съветниците на Георги Гергов, възможността панаирът да бъде обявен за групов паметник на културата с цел предотвратяване на възможността за унищожаването му като такъв.

 

Панаирният комплекс в Пловдив е разположен на 352 декара, а общите изложбени площи са близо 138 декара. Комплексът разполага с 19 палати и модерен конгресен център с 13 зали за семинари и конференции.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3547 |23.01.2023 И. Бакалов: Рано или късно парламентът със закон ще назначи специален прокурор да разследва Гешев и Борисов . 11| 6490 |23.01.2023 Доц. Киселова: Борисов показа, че няма проблем да се върне в политиката като активен играч . 0| 3197 |23.01.2023 Депутатите свикват извънредно заседание във вторник . 16| 12213 |22.01.2023 Татяна Дончева: ГЕРБ, БСП и ДПС се бяха разбрали за правителство, но Борисов реши да отиде на избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads