Реклама / Ads

 

4| 3912 |06.11.2020 НОВИНИ

Депутатски караници в парламента заради програмата

.
Източник: БГНЕС
Депутатите се скараха заради днешната програма в парламента, която в последния момент беше променена. На председателски съвет тази сутрин е решено в дневния ред да влязат бюджетните закони на първо четене - на ДОО, на НЗОК и за държавния бюджет. От БСП реагираха остро на ситуацията в пленарна зала, тъй като близо час депутатите не успяваха да съберат нужния кворум.

Последваха и продължителни пререкания заради поименна проверка.

 

Минути преди 10 часа се регистрираха 121 народни представители и промяната в дневния ред беше гласувана.

 

Социалистите поискаха бюджетните закони да отпаднат, тъй като се нарушава правилникът на Народното събрание.

 

Филип Попов от левицата посочи мотива, че „нашият правилник предвижда, че докладът по съответния законопроект за първо четене следва да бъде внесен в пленарна зала не по-рано от 24 часа от гледането му на комисия“.

„Този срок не е изтекъл. Моля да се спазва правилникът и тази точка да отпадне“, настоя той.

 

Съпартиецът на Филип Попов Георги Свиленски обвини управляващите, че нарушават правилника и действат по заповед: „Не може да се гледа нещо в зала, преди народните представители да имат докладите 24 часа по-рано. Разбирам, че трябва господин Борисов да изкара още някой и друг месец във властта. Мисля, че понеделник, вторник, сряда, четвъртък, има достатъчно време да се запознаят народните представители, за да гласуват както трябва - по съвест, а не както трябва - по заповед“.

 

Предложението на БСП не беше прието и бюджетните закони останаха в дневния ред. Поименна проверка, поискана от ГЕБ, установи 130 депутати в залата.

Преди това обаче председателят на НС Цвета Караянчева настоя да бъдат отбелязани и червените депутати, които към момента бяха там. Левицата оспори и проверката.

 

Таско Ерменков и всички включени в нея депутати от БСП поискаха да бъдат извадени от списъка с присъстващи народни представители:

 

„Кворумът ви не е легитимен в момента по начина, по който го установиха с тази поименна проверка“.

 

В отговор председателстващият заседанието Валери Симеонов заяви:

„Това, което лично аз видях, както и над 100 народни представители – вашето тяло беше в тази зала. Вашето тяло го видях лично“.

 

От ДПС също изразиха несъгласие с поименната проверка.

 

„Превръщането на поименната проверка само и свеждането ѝ до физическо присъствие в залата означава, че вие приемате да отнемете свободната воля на народните представители да заявят своето участие в тази поименна проверка. И го правите, забележете, за приемането на основния закон на Републиката годината, няма друг по-важен от Законът за бюджета“.

 

Караянчева бе категорична, че правилникът е спазен: „Когато цитирах имената на тези колеги, те бяха в залата и бързаха да излезнат през вратата. Направете справка със стенограмата“.

 

От БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд за нелегитимната според тях проверка на кворума.

 

Левицата поиска от здравния министър Костадин Ангелов, който също бе в залата, справка за броя на болните и карантинираните депутати, която им бе отказана.

След това заседанието продължи с промените в Закона за извънредното положение.

По-рано депутатите приеха да отпадне парламентарния контрол, в който трябваше да участват вицепремиерите Марияна Николова и Екатерина Захариева и четирима министри.

 

Програмата предвижда парламентът да обсъди на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Сред тях е предложението да се удължи с шест месеца срокът на валидност на изтичащите до 31 януари догодина документи за самоличност.

На първо четене то беше прието единодушно от народните представители. Досега този текст в закона се отнасяше за личните карти, които изтичат до 31 октомври тази година.

 

За срока на удължаване на личните карти и паспорти са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина в условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта и паспорт могат да се издават и преди изтичането на удължения срок.

 

Със законопроекта се създава възможност за българските граждани, чиито паспорти и лични карти са с удължена валидност, да могат в условията на пандемия да напускат държавата, която пребивават и да се завърнат в България.

Предвижда се чужденец, който е влязъл на територията на страната по законоустановения ред, да може да напуска България в рамките на удължения срок на валидност на документа за самоличност и при условие, че му е осигурен транзит за държавата на крайната му дестинация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 3586 |04.11.2020 Липса на кворум провали заседанието на парламента . 3| 3594 |04.11.2020 Бюджет 2021 влиза в парламента . 5| 3977 |29.10.2020 Манолова: Комисия в парламента да провери източват ли се анти-Ковид парите през офшорни фирми . 5| 3576 |23.10.2020 Депутат отказа да сложи маска. Изгониха го от парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ