Реклама / Ads
2| 4317 |19.01.2019 НОВИНИ

Десетки нарушения в центъра по хемодиализа във Видин

.
През октомври 2018 г., центърът за хемодиализа във Видин спря работа заради авария.
Изпълнителната агенция ”Медицински одит” е открила десетки нарушения в Центъра по хемодиализа във Видин.
 

 Десетки нарушения в Центъра по хемодиализа във Видин е открила Изпълнителната агенция "Медицински одит". Водата за диализно лечение не е в нормите, а хората, които поддържат апаратурата, нямат преминал курс за това. Персоналът в клиниката не е ваксиниран и срещу Хепатит B, сочи още докладът на здравните власти. За това информира Дарик Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум".

 
Проверката бе назначена след едноседмична авария в центъра през октомври миналата година, по време на която почина 50-годишен мъж.
 
"Пациентите продължават да бъдат на тази терапия, която всъщност не им помага, а напротив, дори ги уврежда. Описано е от Изпълнителната агенция "Медицински одит", че водоочистващата система, която всъщност стана причина за аварията и за това да няма хемодиализа във Видин за няколко дена, че електропроводимостта на водата за диализно лечение, видно от представените протоколи, често е над допустимите граници на изискванията по стандарта за диализно лечение. Което само по себе си потвърждава казаното от пациентите, че не се чувстват добре от тази водоочистваща система. Тоест, първопричината за това, което се случи като авария, не е отстранена, а просто е закърпена и продължава да функционира в абсолютно същия вид", посочи Иван Димитров.

 
"Нито един от технолозите, които отговарят за апаратурата, няма завършен курс за работа с хемодиализна апаратура, това е констатирано отново от Изпълнителната агенция "Медицински одит". Това при всички случаи компрометира лечението. Докладът продължава с още много нарушения, едно от които е, че от девет посечени медицински сестри, три нямат преминал курс за диализни сестри и за работа с апаратурата. Отделно нито персоналът, нито пациентите са ваксинирани за Хепатит, което е заложено в хемодиализния стандарт. Парите, отпуснати за тези ваксини, са отишли на друго място. Пациентите споделяха с нас, че голяма част от посочените като пациенти с такива ваксини, всъщност са ги закупували сами с мисъл за здравето си, а дори не са поставени от болницата", алармира още председателят на "Български пациентски форум".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4562 |13.01.2019 Захариева: Законът ”Макрон” разделя Европа на периферни и държави в центъра . 0| 4789 |12.01.2019 Мощен взрив в центъра на Париж, четирима загинали /видео/ . 2| 4024 |10.01.2019 Паркинг с 200 места в центъра на София обещава да строи общината . 1| 3905 |02.01.2019 Десетки българи са блокирани на Тасос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads