Реклама / Ads
0| 2854 |16.11.2022 НОВИНИ

Десислава Иванчева ще съди България в Страсбург

.
Десислава Иванчева Източник: БГНЕС
Десислава Иванчева е осъдена на 6 години затвор. Иванчева е обвинена за корупция. Бившата кметица на столичния район ”Младост” ще заведе дело в Европейския съд за правата на човека. Това каза адвокатът ѝ Николай Хаджигенов. Посочва се, че в случая Иванчева е изтърпяла половината от присъда си предварително.
 

Адвокат Хаджигенов не разкри каква точно ще е претенцията пред съда в Страсбург. Делото "Иванчева" обаче ще се запомни с показното нарушаване на правата на обвиняемите. В мотивите си първата инстанция, макар да определи тежките наказания от 20, 15 и 12 години затвор съответно за Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, признава, че "присъствието на множество униформени, а част от тях и маскирани лица на КПКОНПИ няма законово основание".

 

Съдът приема, че по време на ареста на Иванчева е била нарушена презумпцията за невинността ѝ, която е гарантирана от националното и европейското законодателство. Нарушението е, че тя е участвала в следствените действия с белезници, както и "публичността на нейното оковаване с белезници зад гърба ѝ". "Това е драстично нарушение на презумпцията за невинност", приема първата инстанция.

 

Пред спецапелативния съд адвокат Хаджигенов пледира, че презумпцията за невиновност на подсъдимите е нарушена, а с това е опорочено производството. Товава зам.-главният прокурор, а впоследствие и главен прокурор Иван Гешев, както и всички ангажирани в наказателното производство публични лица и политически фигури, включително свидетелят Александър Ваклин, са представяли месеци наред пред медиите Иванчева като виновна.

 

Апелативните магистрати обаче отговориха: "Безспорно презумпцията за невиновност е основополагащ принцип не само в българското национално право, но и в европейското такова." Без значение остава за съда, по какъв начин е бил представен определен подсъдим в публичното пространство, тъй като не се "контролира от съда, нито същият може да се намесва в свободата на словото, да контролира или да държи сметка за публично оповестяване на факти, за субективни лични оценки или израз на медийни нагласи."

 

Задържането под стража и домашният арест по време на делото се зачитат като изтърпяна присъда. Така че осъдените ще имат право и да поискат условно предсрочно освобождаване. По закон съдът може да го постанови, когато осъденият е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически поне половината от наложеното наказание. В случая с Иванчева тя реално е изтърпяла половината си присъда предварително.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10557 |15.11.2022 Крум Зарков получил препотвърждение за приемането на България в Шенген . 4| 2581 |15.11.2022 Очаква се през 2023г. България да получи до 3.4 млрд. лв. от оперативни програми на ЕС . 1| 2552 |15.11.2022 Заподозрян за атентата в Истанбул опитал да избяга в България . 2| 2683 |14.11.2022 Пеканов: До края на годината се очаква България да получи първото плащане по Плана за възстановяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads