Реклама / Ads
0| 3785 |07.07.2020 НОВИНИ

Д-р Кателиева: Недопустимо е спешните медици да са без пълна екипировка

.
Д-р Десислава Кателиева
Ситуацията у нас е недопустима. От април във Великобритания спешните медици ходят с пълна екипировка. Няма как по сигнала да се разбере на какъв пациент ще попаднат спешните медици. Ако д-р Стамов беше приет в болница по-рано, нещата можеше да се развият по-благоприятно
 

Така д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, коментира пред бТВ смъртта на починалия си колега д-р Юлиян Стамов, който загуби живота си след преглед на пациент с коронавирус. 

По думите й колегата й е бил изключително съвестен професионалист и не би използвал градски транспорт или такси, за да стигне до болница, заради съмнения, че е заразен с коронавирус от пациента, който е обгрижил без необходимите предпазни средства.

 

„Трябваше ли да стигне до тежка дихателна недостатъчност и да постъпи в болница, когато вече нещата са необратими. Ако той беше постъпил на 21 юни, лечението щеше да започне с 4 дни по-рано, а това предполага и едно по-благоприятно развитие на белодробната инфекция. Едно е да приемаш антибиотик през устата, а друго – венозно“, коментира д-р Кателиева.

 

„От няколко месеца нашето сдружение се опита да преведе и разпрати до всички центрове на Спешна помощ в страната материали за спешни медици относно пандемията. Това са препоръки на здравното министерство на Великобритания от 11 април“, обясни тя.

Там са описани с какви предпазни средства трябва да работят при съмнения за пациенти с коронавирус.

 

„В момента ние по 12 часа ходим опаковани с така наречените второ ниво на защита облекла. Част от колегите ми в центровете го правят същото. Други обаче продължават да работят с маска и ръкавици с пациенти, на които не им е ясно дали е с коронавирус. Ако ги предупредят, че пациентът може да е с коронавирус, което е трудно да се поставя по телефона като диагноза, едва тогава им дават защитно облекло от трето ниво“, коментира д-р Десислава Кателиева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5379 |27.05.2020 Д-р Десислава Кателиева: Никой не ни обясни как да се справим с COVID-19. Работехме в страх . 6| 6492 |17.04.2020 Елена Йончева: Недопустимо е да ни поставят в ситуация да избираме между здравето и човешките права . 0| 3760 |15.04.2020 За осма поредна година ЧЕЗ отпусна стипендии на най-успешните ученици . 11| 4334 |05.04.2020 Д-р Десислава Кателиева: Не е ли редно да тестват всички медици?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads