Реклама / Ads
30| 5522 |30.07.2020 НОВИНИ

Десислава Танева: Народът решава. Но не 10 или 10 000 души. А цялото общество

.
Десислава Танева
Народът решава. Но не 10, не 20, не 10, не 10 000 души. А цялото общество. Неприятно е това, което виждаме. Блокира възможността за нормален живот на всички граждани, при положение, че след няколко месеца ще има избори. Не смятам, че това е форма на граждански диалог. Не смятам, че институциите не трябва да си говорят помежду си.
 

Това заяви пред bTV земеделският министър Десислава Танева.

 

"Властта произтича от народа. Той решава и се поризнася на избори, независимо кога има такива. Всеки, който има амбиции, че може да е добър управленец, трябва да представи програма", посочи Танева.

 

По думите на земедемския министър блокадите причиняват изключително неудобство. Блокира се възможността за нормален живот.

 

"Избирателите ми ме питат защо се позволява да се ограничава нормалната работа на фирмите, хората. Хората, които работят, прибират реколта… Това е най-нормалният въпрос на всички работещи. Оставяме да се слага кой каквото и където поиска. На практика се пречи на всички останали хора. Няма нищо интересно в това, най-нормалното е. Не разбирам защо сте изненадани, че хората ме питат защо това се случва…", посочи Танева.

 

Земеделският министър коментира и казуса с отровените след водопой крави. Заради случая стана ясно, че водите на р. Марица са били отровени с нитрати и нитрити. Много населени места бяха оставени без вода.

 

"Днес е преведено обезщетението на фермера, чийто крави бяха отровени след водопой", посочи Танева.

 

Прокуратурата започна да проверява за използването на пестициди. В тази връзка земеделският министър коментира, че органът, който контролира спазването на законодателството в областта на използването на препаратите за растителна защита, е БАБХ. Там има ясно разписани правила и при нарушаването им има съответните санкции.

 

„Миналата седмица се прие изменение в Закона за растителна защита. Той ще позволи да се изгради система на електронни дневници за влагането на препаратите за растителна защита, включително регистрация на всички оператори и много по-строг режим. Вярвам, че с изграждането на подобна система чувствително ще се подобри контрола“, обясни Десислава Танева.

 

Десислава Танева потвърди данните, че около 25% по-лоша е реколтата от пшеница тази година. Добивът е 4,6 милиона тона.

 

„В началото прогнозирахме около 4,9 милиона тона. За изхранване на населението за хляб в България, както и за фураж, са необходими 1,5 милиона тона пшеница. Ние влизаме и с преходен остатък от близо 300 000 тона“, поясни Танева във връзка с опасенията, че хлябът ще поскъпне.

 

По думите на земеделския министър по-лошият добив е заради засушаването в няколко области в Източна България.

 

„Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, частично Ямбол и Стара Загора са областите с рекорден спад на добивите на пшеница“, допълни Танева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4860 |30.07.2020 Десислава Атанасова по опорки в защита на управлението: Пред нас има отговорност . 22| 9252 |21.07.2020 Ремонтът на кабинета започва с Десислава Танева? . 50| 6347 |15.07.2020 Борисов: Единственият суверен е народът. Побеждаваме винаги в честни избори . 19| 9424 |14.07.2020 Д-р Цветеслава Гълъбова: Народът по площадите не иска повече простотия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads