Реклама / Ads
0| 3538 |20.04.2022 НОВИНИ

Диана Тонова: Трите решения в подкрепа на Украйна са явна провокация към софиянци и към Руската федерация

.
Трите решения в подкрепа на Украйна са явна провокация към софиянци и към Руската федерация. Това заяви общинският съветник от „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация Диана Тонова. Тя коментира позицията на областния управител на София Иван Кючуков да върне за ново обсъждане решенията на Столичния общински съвет за издигане на знамето на Украйна редом до българския трибагреник на фасадата на Столична община и за именуване на площи в столичния район "Изгрев" с "Героите на Украйна" и "Борис Немцов".
 

„Областният управител възстанови правовия ред и приложи закона, който беше грубо потъпкан от конюнктурното ново мнозинство в СОС - на ГЕРБ-СДС и ДБ, заяви Диана Тонова. - С приетите три решения се целеше явна провокация както към жителите на града ни, така и към Руската федерация, с непредвидими в дългосрочен аспект последици. От самото начало апелирахме, че тези решения са порочни, приети в нарушение на закона и с отрицателен обществен отзвук. В този смисъл, освен законовите норми, пренебрегнато беше и общественото мнение, на което беше отнета думата. Арогантно беше отхвърлено и предложението ни за провеждане за обществено допитване, предвид именно обществената чувствителност по темата“.

 

Според Диана Тонова, по този начин подхождат отговорните политици, а за самозваните „демократи“ в СОС значение има не законът, а моментната, конюнктурна, национално безотговорна, но актуално популистка позиция. „В крайна сметка те доказаха старата българска мъдрост - видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак, добави тя. - Жалка е демокрацията, която не се основава на законността. Областният управител ни показа другата, истинската, чрез позицията му да върне трите решения на СОС“.

 

Заместник-председателят на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация добави, че докладите са били с множество пороци. „Така наречената алея пред Руското посолство представлява всъщност пространство без граници, попадащо частично в границите на посолството и в уличната мрежа, в територия, отредена „за обекти на сигурността и отбраната“, което нямаше значение за екзалтираните „демократи“ в СОС. Както нямаше значение и изискването на приетата от същия орган Наредба, за предоставяне на становище на районния кмет, просто защото той не е един от тях, без значение, че същият представлява местната общност, коментира Диана Тонова. - За съжаление, посегнаха и на основни принципи в законодателството, гарантиращи защита на националния интерес. Пренебрегнаха норми, в които се съдържат основни репери, които ни характеризират като общество и ценностна система и беше отправено послание за разделение и провокация, без възможност за исторически анализ и при явна съпротива на една част от обществото. Без обществено обсъждане и при явна липса на консенсус в обществото, по силата на математическото мнозинство в СОС, на жителите на София бяха наложени спорни и провокативни наименования, без дори да бъде направен опит да намерим имена на достойни българи с принос за развитието на града ни. На всички е ясно, че не това беше целта на тези провокации. Защото със сигурност има велики наши сънародници, прославили града и родината ни, които чакат своя исторически момент на признателност и увековечаване. Сегашното мнозинство в СОС обаче не ги търси“.

 

Диана Тонова отбеляза също, че в противоречие на всички законови норми беше прието и решението, наред с българското знаме на сградата на СО, да се издига и украинското с неотносимия за случая и популистки мотив „в подкрепа на социално уязвимите групи от обществото“. „На никого не стана ясно и с какво това решение ще подпомогне реално нуждаещите се от помощ украински бежанци на територията на Столична община, каза тя. - Безспорно ясно обаче стана, че мотивите на вносителите бяха с ярко изразена политическа окраска и правокативност и то най-вече към онази част от българското общество, която не приема мерките, трайно влошаващи отношенията ни с Русия. Подобни действия на орган на местно самоуправление са не само неприемливи, те са опасни за социалния мир и са с непредвидими обществени последици“.

 

Според Диана Тонова, Столичният общински съвет няма право и не трябва да си позволява подобни действия. „Ние знаем, че трите решения ще бъдат отново прегласувани на предстоящата в четвъртък редовна сесия на СОС и се подготвяме да защитим обществения интерес и да отстояваме правото пред българския съд, добави тя. - Ще го направим заради убедеността ни, че законът трябва да се спазва, в името на българските граждани, които не желаят провокация и за да осмислим демокрацията“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2856 |19.04.2022 Диана Русинова: Този Закон за движение по пътищата е изчерпан, трябва нов . 0| 2925 |16.04.2022 Калина Константинова: Министрите са отбор, не се готви смяна на Генчовска . 0| 2881 |11.04.2022 Диана Русинова: Регионалното министерство не може да оправи една дупка на пътя . 0| 83894 |19.03.2022 Диана Дамянова към прокуратурата: Драга Сийке, нахлуйте в Министерския съвет и оковете с пранги краката на Кирил Петков!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads