Реклама / Ads
53| 9464 |28.10.2010 НОВИНИ

С. Дянков: Не ходете в Софийския университет!

.
"Не ви препоръчвам Софийския университет", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на публична лекция в УНСС, посветена на реформите във висшето образование.
 
Той представи петте приоритета за реформата на образованието. Първият приоритет е разделяне на академичната и финансовата страна на управлението на университетите. Той посочи, че трябва да има един изпълнителен директор във всеки един ВУЗ, който да отговаря за финансово-стопанското развитие на висшето училище.

„Този проблем може би не седи в УНСС, но е съществен в голяма част от другите учебни заведения. Това ще помогне на академичния състав в учебните заведения да се фокусират върху същината на обучението, преподаването и науката в университетите, а не върху това как и дали ще бъде платено парното", обясни Дянков.

Говорейки за възможностите на студентската мобилност, вицепремиерът спомена пред възпитаниците на стопанския ВУЗ, че „не им препоръчва" да отиват в Софийския университет.

Предлага се в бъдеще участието на студентите в управлението на университетите да се увеличи, като от сегашната 15-процентова тежест, тя да се вдигне на 30%. Необходимо е в центъра на образователната реформа да бъдат поставени студентите и тяхното кариерно развитие, а не преподавателите.

"По същия начин трябва да се работи и в здравеопазването - в центъра трябва да са пациентите, а не лекарите", посочи Дянков. Той подчерта, че с помощта на институт „Отворено общество" е разработена подробна система за оценяване на факултетите в отделните университети, като това ще помогне на бъдещите студенти не само да избират висшето училище, но да имат и по-голяма яснота на какво ниво е всеки отделен факултет в рамките на ВУЗ-а и сред другите подобни факултети в страната.

В зависимост от рейтинга на факултетите ще се отпуска различна по размер държавна субсидия, като най-слабите ще получават малко или никакви пари. По този начин ще се въведе пазарния принцип във висшето образование и ще останат само най-добрите факултети и университети, изтъкна Дянков. По повод прогнозите за икономическото развитие на България през 2011г, Дянков беше лаконичен: „Икономиката през следващата година ще бъде по-добра от тази".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5998 |26.10.2010 С. Дянков: Жена ми ме издържа с американската си заплата . 16| 4788 |16.10.2010 Дянков: Осигуровки и стаж нагоре ще доведат до баланс . 4| 5356 |05.10.2010 С. Дянков: Няма министерство с орязани пари в бюджет 2011 . 18| 7284 |22.09.2010 Софийският университет обяви медии и министерство за агресори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads