Реклама / Ads
18| 7272 |22.09.2010 НОВИНИ

Софийският университет обяви медии и министерство за агресори

.
Ректорът на СУ “Климент Охридски” Иван Илчев е свикал извънреден съвет в Юридическия факултет (ЮФ) в четвъртък от 15 ч. Информацията била разпространена официално в понеделник. Важната тема за обсъждане е “Войната на медиите срещу ЮФ и Алма матер”, съобщиха за Frognews.bg източници от най-старото висше учебно заведение у нас.
 

Съветът щял да се ръководи лично от ректора Илчев, а не от декана Тенчо Колев. Това се случва за пръв път - функциите на декана да бъда иззети, коментират озадачени преподаватели.

Скандалите в СУ за надписани часове, източване на средства, незаконно прехвърляне на студенти от ВУЗ-е в страната, оборудване на скъпи и ненужни лаборатории, екскурзии до екзотични места и лош психологически климат не спират от няколко месеца. Вместо обаче да се посочат истинските виновници за скандалната ситуация в престижния до скоро факултет, ректорът Илчев обяви открито медиите като виновни за всичко. В открито писмо до студенти и преподаватели, публикувано преди дни на сайта на университета той разобличава: “В последните месеци – и за да сме по-точни от началото на май 2010 г. – в медиите се води истинска атака срещу Алма матер. За съжаление, нерядко подкрепяна къде под сурдинка, къде не от политически и правителствени среди. Прибягва се до инсинуации, до измислени цифри”.

Другият виновник за ситуацията според проф. Илчев е Министерството на образованието, което не било готово с проект за коренна структурна реформа във финансирането на висшето образование и науката.

Наскоро по БНР Илчев се опита да пробута на слушателите същите абсурдни тези за вина, но лично му опонира просветният министър Сергей Игнатов.

“Не смятам, че има организирана война и кампания срещу университета”, каза Игнатов. И напомни на ректора, че е “учебникарски факт” медиите да отразяват това, което се случва и “в много от случаите помагат”. Министър Игнатов е сезирал главния прокурор Борис Велчев за нередностите в Юридическия факултет, с настояване за разследване, което се очаква да започне.

Въпреки отбранителната позиция която ръководството на СУ е заело, проф. Илчев определи случващото се през последните месеци така: “Липса на морал, конфликтни ядра и компроматна война, каквато не е имало от 50-те години на миналия век досега”. Той обаче не е предприел никакви мерки за наказания и разследване на корумпираните, обвиняват го студенти и преподаватели. Независимо от ръководството, те са подели инициатива за искане оставката на декана на факултета Тенчо Колев. Тази седмица сред юристите е станало ясно, че зам.-деканът Пламен Пантев, който бе уличен с надписани 9257 извънредни часа, е поискал от ръководството най-тежки дисциплинарни санкции срещу асистентката си Мариета Рабохчийска. Обвиненията срещу нея били за участие в доносническа кампания. Според преподаватели това щяло да изостри още обстановката във факултета. Те коментират, че атаките на Пантев са, за да прикрие собствените си нарушения. На подобен психологически тормоз са подложени и други млади преподаватели, твърдят още от Алма Матер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4871 |20.09.2010 Софийският боклук - заплаха за националната сигурност . 15| 4991 |15.09.2010 Франция: Правете министерство за ромите . 26| 5148 |14.09.2010 БСП подгони здравното министерство за корупция . 3| 4752 |14.09.2010 Пожарникарите обявиха безсрочен протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads