Реклама / Ads
11| 4891 |06.05.2010 НОВИНИ

Дянков яхва колело заради съкращенията

.
Симеон Дянков
Трябва да направим всичко възможно, за да станем износители, а не вносители, не само на агнешко. Това каза пред bTV вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в коментар за състоянието на животновъдите.
 
Запитан дали е конфликт на интереси сделката на бившия зам.-земеделски министър и че дъщеря му е шампион по евросубсидии, Дянков каза, че всички държавни служители трябва да декларират средствата си и това не само че е конфликт на интереси, но и конщунство.

Вицепремиерът заяви, че вдигането на ДДС-то реално е най-лесният начин за вливане на пари в държавата.

Все пак до края на годината данъкът няма да се вдига, като той е убеден, че следващата година България вече ще е излязла от кризата, така че няма да се налага да се вдига ДДС-то, но това не зависи само от България, но и европейската икономика. Финансовият министър успокои, че в митниците вече събираемостта е доста добре.

"Този месец ще пътувам постоянно из страната, за да следим анализите, като изтъкна, че дължимото ДДС е спаднало до 205 млн. лв., което е най-ниското ниво от мй 2007 г. досега. Около 15% бе оптимизацията в Министерството на финансите, някои договори като “Crown Agent” няма да се подновят", каза още Дянков.

Според него “Crown Agent” е струвал от 500 хил. лв. до 1 млн. лв. на месец. На въпрос колко ще спести държавата, ако всички министри пътуват без коли, Дянков каза, че днес е пътувал с кола, понеже от “Бояна“ няма метро, като разказа, че вчера е разговарял с премиера Бойко Борисов. Министър-председателят забрани използването на лични шофьори и коли от министрите, като им препоръча да се движат с метрото. Дянков е казал, че трябва метро и в “Бояна“, за да може да стига до работа с него, а премиерът го е посъветвал в такъв случай да кара колело.

"Аз имам колело, донесъл съм си го от Вашингтон, така че съвсем скоро може да ме видите по бул. “България“ с колело – надолу е лесно. Аз и преди това съм си го мислил, но ако се наложат съкращения, защо да не се движа с колело“.

Дянков припомни, че в политически кабинет на министерството му е имало съкращения вече, но държавата би спестила и още около 100 млн. лв., ако се съкратят тези разходи по транспорта. Финансовият министър уточни, че темата с болничните е много злободневна, като за него последното решение е най-добро, защото се е стигнало до консенсус. На въпрос какво става с армията и военното министерство, вицепремиерът съобщи, че се предоставят около 300 млн. лв. още на Министерството на отбраната. Той каза, че тази година е постна, но пък изрази надежда, че следващата няма да е така.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4887 |05.05.2010 Дянков излъгал, че е гражданин на САЩ . 27| 5385 |04.05.2010 Дянков би шута на царските митничари . 20| 4909 |03.05.2010 Не се ли справи, Дянков сам дава оставка . 68| 5540 |03.05.2010 Израел обвини Сидеров в расизъм заради Трактора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads