Реклама / Ads
8| 5126 |25.08.2015 НОВИНИ

С. Дянков: С Танов сме водили битката за горивата още 2011-2012 г.

.
Симеон Дянков
След идването на власт на СИРИЗА имаше едно опиянение, че от криза може да се излезе без да си плащаш задълженията и като се опълчиш на Европейската комисия. Това не стана. Пред Гърция има трудни години. Начинът за излизане от криза е само един - намаляване на разходите. Това каза в сутрешния блок на БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.
 
Настоящият план за спасяването на Гърция е временен. От икономическа гледна точка той е неизпълним. Този план беше създаден, за да се успокоят нещата политически. Гърците трябва да решат фискалната тема и по-точно, как да се балансират приходите и разходите. Сега ще има избори, ще дойде ново правителство и ще каже: Не сме съгласни с настоящия план. Искаме да преговаряме за нов, прогнозира Дянков. В България най-голямата корупция е в сектор енергетика. Там положението е сходно с това с Гърция. Системата е във фалит. В енергетиката всичко трябва да се започне наново. В Световната банка се научих на едно нещо - никога да не се срещам сам и единично с никого. Така правех и като министър. Никога не съм срещал сам с различни бизнесмени или групи. С мен винаги е имало трети човек от министерството. Това спомага да се избегнат неудобни теми и въпроси.

В момента за България най-важно е да се повиши събираемостта на данъците. Тя се срина в периода 2013 - 2014 година. Може да се мисли за политика за различни ставки на ДДС, но аз не мисля, че това ще е полезно, каза още той.

Не мисля, че вчерашния ден е началото на нова световна финансова криза. Този срив на китайския юан показва, че китайската икономика вече няма да е водеща. Нейното значение ще се намали. В последните 8-10 години Китай отговаряше за 80% от световния икономически растеж. Сега всички се питат, кой ще покрие този растеж? Аз искрено се надявам това да е Европа. Мисля, че юанът ще се върне на по-високи нива, заключи Дянков.

Темата за горивата е сложна. Приказките на премиера и правителство ще дадат ефект, но той ще е краткосрочен. Ние с Ваньо Танов сме я повели тази битка още от 2011 година. Нещата сега приличат на тези от 2011-2012, защото правителството на Пламен Орешарски премахна всички полезни неща, които ние направихме. Сега правителството повтаря тези мерки, защото те се оказаха полезни. От време на време си говорим с Бойко Борисов и то само за чуждестранните икономики. Основна тема е Гърция, разкри Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4519 |20.08.2015 Възстановява се движението през „Руски паметник“ . 4| 4497 |19.08.2015 На метри от Цветанов пламна трафопост . 5| 5938 |18.08.2015 Цветанов: ГЕРБ е заделила 4 млн. лева за изборите . 26| 17284 |12.08.2015 Фрог научи: Предложиха на полицайката Анна Витанова работа в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads