Реклама / Ads
0| 3293 |20.09.2022 НОВИНИ

Димитър Аврамов за изборите: На старта виждаме купчина каруци

.
Димитър Аврамов
На старта виждаме купчина каруци, ПП не смениха нито коня, нито седлото. Това каза по БТВ политологът Димитър Аврамов.
 

Основните програми не адресират реалните икономически и социални проблеми. Топлофикация- София е с чудовищни задължения. Никой не казва как да се действа. Една трета от природния газ го наливаме в губещо дружество. На хората им трябват решения. ПП са се прицелили в пенсионерите - това е предизборна тактика. Не се решават проблемите на страната.  Без парламент не може да се случат много неща. Много хора имат идеи за въвеждане на еднопартийна политическа система. Ако направим президентска република изместваме точката от вземане на решения от МС към президентството. Ние не би трябвало за имаме проблеми в енергийната сфера, къде е проблема - в политиците и държавата. Опитвам се да фокусирам- алтернативите на политическата система е като  управлението на руската федерация- фалшиви и лоши. Панацеята е системното подобряване на човешкия ресурс в партите и намаляване на правителството. То е много голямо. Защо министрите трябва да пипат с пръсти във всеки сектор на българската икономика”, уточни той. 

 

Румяна Коларова допълни: 

 

Виждаме програми, бе ми интересно с какво започват. Бях учудена, БСП започват д демографска криза. десните при тях основна тема е икономически ръст. ПП започва с пенсиите, бях изненадана. На второ място е корупцията. Не във всяка програма има логика. Има програми, в които водещото е като в реклама- най-привлекателно. Във всяка програма има антикорупционен елемент, затова не съм съгласна с колегата Даниел Смилов.  Избирателите имат негативен рефлекс да им се налагат софийските теми като топлофикация - София. Виждаме криза на този тип партийност, който се появи преди година и половина. ПП  искат да възкресят противопоставянето, но нещата не се повтарят или те се повтарят като трагедия и фарс. Бяхме свидетели на управленската немощ на кабинета “Петков”. Не се търсеше сътрудничество с опозицията. Съдебните реформи бяха невъзможни без опозицията. Търсеше се консенсус вътре в коалицията. Силните ходове на “Петков” бяха подкрепени от опозицията. Март и април бяха загубени и вместо да се търсят слотове, шансовете бяха пропиляни.  


Даниел Смилов: 

 

Има аргумент да има силен акцент върху пенсиите. тук има голямо подоходно неравенство. ПП се опитват да подобрят тази картина, дали е успешно или не, е отделен въпрос. ПП е в тандем с ДБ, то ДБ е извела като акцент фискалната дисциплина. БСП е традиционно върху социална политика. ГЕРБ имат широка палитра от мерки, които предлагат. Традиционно отсъства нещо по антикорупционната политика. Умора се вижда  и у избирателите , и  у партиите. Важно е да се покаже, че ще се формира управление и ще се мине през управление без да се стига до ексцесии като това да се затвори Топлофикация през зимата. Президентската република няма да реши проблемите, има предимство и недостатъци. Нека да се се концентрираме върху утвърдения модел как да произведе правителство. Има два центъра - около ПП и ДБ и ГЕРБ и ДПС. Между тези варианти хората ще избират. Има и един половин вариант - тези два центъра да търсят управление. Но всеки вариант е интересен и има свои слабости. Управлението на “Петков”- основната грешка бе, че нямаше стабилно парламентарно мнозинство. Смятам, че ще има правителство. Натискът върху партиите да го съставят, ще е огромен.  


Слави Василев: 

 

Програмите никога не се били притегателна сила, никой не ги чете. това е константа в политическата ни система. В програмите има добри неща, но възможностите да се случат, са скъпи. Идват несигурни времена за Европа, особено от икономическа гледна точка. А те ще стигнат до нас. Смятам, че поредицата от избори показа ,че политическата система буксува. Трябва да се види дали ще се състави правителство. Ако социологията е вярна, не виждам как ще се случи това. Консенсусът не произвежда трайни решения за обществото. Смятам, че президентската република е решение. Слави Трифонов е прав да отвори тази тема, но не смятам, че той има политическият капитал да проведе тази битка. Партиите не им пречи особено от избори на избори.  социологията най-вероятна ще е вярна и кабинет няма да се състави. Хората ще видят, че тази политическа система не действа. Избирателите се изморяват. Тенденцията и спиралата от избори ще продължи. Няма да има кабинет, зная, че г-н Смилов ще  възрази.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3005 |16.09.2022 Димитър Стоянов не разбира защо се опитват да ги прикачат като руско правителство . 0| 2868 |07.09.2022 Държавата проучва какво може да направи за рушащата се къща на Димитър Талев . 0| 2728 |05.09.2022 Димитър Стоянов: Държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си след наводненията . 0| 2774 |04.09.2022 Димитър Ковачевски пристига у нас само за ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads