Реклама / Ads
10| 6533 |09.11.2021 НОВИНИ

Димитър Ганев: “Продължаваме промяната” има потенциал да мобилизира периферията

.
Димитър Ганев
“Продължаваме промяната” регистрираха бърз ръст до 15 процента подкрепа. В последните три седмици обаче този ръст се е успокоил. Това, което се случи реално, е, че има вътрешно преразпределение на гласове в т.нар. лагер на протестните партии. Подкрепата, която успяват да генерират от “Продължаваме промяната”, до голяма степен се дължи на изпомпване на гласове от “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме”.
 

Разбира се, те мобилизират и някаква част от хората, които не са гласували през юли, но не са привлекли гласоподаватели от лагера на т.нар. партии на статуквото. “Продължаваме промяната” имат потенциал за мобилизиране на периферия, но трудно биха застрашили първото място на ГЕРБ на 14 ноември.


Ако има ефект от въвеждането на зеления сертификат върху изборния резултат, това ще е някаква щета за Румен Радев. В продължение на повече от година той по-скоро играеше на полусъединител с Ковид-скептиците - от посланията му по време на управлението на кабинета "Борисов", през назначаването за здравен министър на човек, който е по-скоро скептичен към пандемията, до разпускането на Националния оперативен щаб. Въвеждането на зелен сертификат разочарова част от привържениците му, които харесваха това негово по-резервирано отношение към пандемията, но това няма да е достатъчно да промени изборния резултат драматично. Това коментира в интервю за „Дойче веле“ политологът Димитър Ганев.

Според него от днешна гледка точка можем да говорим за почти сигурен втори тур на президентските избор. Много е малка вероятността изборите да завършат в един тур, която е изглеждала възможна преди около 2-3 седмици. И уточни, че за да завършват президентските избори в един тур, има две условия - активност над 50% и над 50% от всички подадени гласове за един от кандидатите. Към този момент нито едно от условията не биха могли да се изпълнят.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5728 |08.11.2021 Димитър Спасов-Каратиста вече не е собственик в „Делта гард“ . 2| 2866 |27.10.2021 Димитър Ганев: Вотът 2 в 1 и новият политически субект помагат за по-висока избирателна активност . 28| 7539 |20.10.2021 Димитър Кенаров: Всеки е длъжен да покаже сертификат във Виена, животът е нормален . 21| 27467 |15.10.2021 “Politico”: Летящ старт за “Продължаваме промяната”. ИТН и ДБ - с равни шансове да са четвърти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads