Реклама / Ads
14| 4366 |25.08.2023 НОВИНИ

Димитър Гърдев: Смъртта на Пригожин е сигнал, който дава Кремъл, че милост няма да има

.
Димитър Гърдев, международен анализатор Източник: Сайт на БНР
”Една такава смърт (бел. ред. на Евгений Пригожин), вследствие на покушение, е един сигнал, който дава Кремъл, че милост няма да има, че властта е в твърди ръце и тя ще се разправи с всеки метежник. Което е нормално за една такава автократична държава.”
 

Това заяви пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев.

 

По думите му последното нещо, което Кремъл би искал, е Пригожин да застане пред съд и да дава показания.

 

"Не само показания, свързани с операцията на "Вагнер" в Източна Украйна и опита за метеж (т.нар. поход за справедливост към Москва - б.р.), а неговите близки връзки с президента Путин - още от времето на 90-те години. Това бяха най-тъмните години на руския преход, когато се създаваха групировките, олигарсите и тази спойка, която те направиха между властта и сенчестата Русия", отбеляза експертът.

 

Според него основната критика на Пригожин е била срещу кръга около Путин - в лицето на Шойгу и на Герасимов.

 

"Те не са успели да приведат армията в изискуемото състояние, като са позволили огромни кражби, критика имаше и срещу замисъла на цялата операция в Украйна - защо изобщо са тръгнали. Тези въпроси, които сега направиха Пригожин личност, обвита в мистичен ореол, ще продължават да бъдат задавани от критиците на операцията. Не само от либералната общност на Русия, която е изключително малка - тя е смазана от властта, но и от най-големия конкурент на Путин - това са националистите. Тези, които са били и на фронта, и които повтарят думите на Пригожин, че тази операция е авантюра и е зле организирана", посочи специалистът.

 

Гърдев прогнозира напрежение в руската армия:

 

"Такова напрежение наблюдавахме и в двата месеца след метежа на 23-ти юни", допълни той.

 

Анализаторът смята, че с дейностите на "Вагнер" на територията на Руската федерация е приключено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4109 |25.08.2023 Лондон: Няма категорични доказателства за смъртта на Пригожин и Уткин . 7| 4467 |25.08.2023 Даниел Смилов, DW: Смъртта на Пригожин има един ефект: Прави за всички ясно лицето на Путиновия режим . 4| 4494 |25.08.2023 Сарафов иска ВСС да накаже седем лица заради “Осемте джуджета”. ”Чадър” над Димитър Франтишек? . 2| 4240 |25.08.2023 Димитър Илиев: Салимова върна надеждата на българските шахматисти, че можем да бъдем №1 в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads