Реклама / Ads
4| 4594 |19.10.2020 НОВИНИ

Димитър Събев: Със социалните помощи управляващите се опитват да си купят гласове

.
Димитър Събев
Даването на пари от европейски програми, в какъвто и размер да са те, няма да реши проблема с бедността в България. Здравата логика говори, че социалните помощи и мерки са начин, по който управляващите се опитват да си купят гласовете на избирателите. Това е уж дясно правителство, а взема бесепарски мерки. Бедността е структурна и е в тясна връзка с данъчната и с образователната системи, с принципа на управление на публичната собственост у нас, с идеята за мястото на правителството в обществения живот.
 

Това заяви в коментар пред БНР Димитър Събев, журналист и икономист.

 

„Бедността е едно постоянно изместване на основния въпрос в обществото, че на хората, които не са толкова образовани или късметлии в живота, по някакъв начин трябва да се помогне със структурни механизми – с образователни програми, с правителствени програми за заетост“, каза още той.

 

„С парите за социалните помощи и мерки правителството прави добро не само на хората, но и на своя бюджет. Когато даваш пари на най-бедните хора, се очаква, че те няма да спестят тези средства, а ще ги изхарчат 100%. Дадеш ли на един човек 100 лева допълнително, той ще изхарчи 100 лева, а 16,67 лева ще влязат в бюджетната каса като ДДС. Има една икономическа теория за мултипликатор на държавните разходи и като добавим този мултипликатор - 100 лева за най-бедния човек означават 25 или 30 лева в държавната хазна. Подаянията под форма на социални мерки не са алтруистични, защото пряко ще допринесат за покачването на БВП. Управляващите ще кажат, че благодарение на нашите мерки БВП се възстанови на равнището от 2019 година. Цената на тези мерки е задлъжняване и покачване на дефицита, който ще се прехвърли на нашите деца“, обясни Събев.

 

По думите му, когато се говори за пенсионната политика на държавата, трябва едновременно на кантара да се постави и въпросът – как ще се пълни този бюджет, от който се разпределят пенсиите.

„Там е заровено кучето, там е разковничето на проблема. Недопустимо е за една държава в Европейския съюз през 2021 година да използваме думите „правителството даде“ или „премиерът отпусна“. Трябва да знаем, че това са наши пари, събрани от нашите данъци. И когато говорим за пенсионна система, тя трябва да е по-щедра… Дискусията не трябва да бъде за даване на пари, а за съответствието на данъчната система и пенсионните сметки“, допълни той.

 

Димитър Събев прогнозира, че „предстои зимата на нашето недоволство“:

„Протестите не са стъпили на здрав икономически фундамент, пренебрегват въпроса за икономиката и затова не са особено ефективни. Но през зимата въпросът за икономиката, както всяка зима, ще застане на дневен ред и ще разтърси протестните настроения“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4428 |06.10.2020 МВР проверява полицейското насилие над журналиста Димитър Кенаров . 30| 8071 |06.10.2020 ”Свободата е на върха на копието” - коментарите за дебата за България в ЕП се множат в социалните мрежи . 31| 8483 |04.10.2020 Димитър Главчев в хаос от опорки: Радев е разединител, записите са фалшиви, прокуратурата работи . 8| 6759 |02.10.2020 Димитър Коцев – Шошо: Иска се оставка, няма оправия. Има генерален разпад на морала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads