Реклама / Ads
4| 3080 |21.02.2023 НОВИНИ

Димитър Стоянов: Готови сме да продължим да оказваме необходимата помощ на Турция

.
Източник: личен архив
"Министерството на отбраната е готово да продължи да оказва необходимата хуманитарна помощ на Република Турция. Ние бяхме сред първите отзовали се държави - чрез Военновъздушните ни сили с военните самолети транспортирахме военни медици, спасителни екипи и хуманитарна помощ".
 

Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов на среща в министерството с посланика на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок.

 

Министър Стоянов отново изрази искрени съболезнования към семействата на загиналите и пострадалите в тежките земетресения в Турция.

 

"До този момент ние се обръщахме към Вас като комшии, приятели. Сега вече се обръщаме към Вас като братя и сестри. Вие се отзовахте още в първите часове след трагедията и изпратихте с военните самолети Вашите спасителни екипи, които извадиха много хора под руините. От основаването на дипломатическите отношения между двете държави това беше най-силният жест на солидарност, който България ни оказа. За мен е гордост да съм посланик в такава държава", заяви посланик Секизкьок.


Тя посочи още, че помощта на България е изключително ценна.

 

По последни данни 41 хил. души са загинали след земетресенията до този момент, а 2 млн. души са останали без подслон.

 

"Ние се опитваме да им осигурим покрив и отопление. Затова сме благодарни, че оказвате пълно съдействие на камионите с хуманитарна помощ, за да преминават транзитно през България до засегнатите райони. Ще разчитаме и на Вашата подкрепа пред Европейския съюз за възстановяване на щетите от земетресението", каза още посланик Секизкьок.

 

"Ще имате категорична подкрепа на България в Европейския съюз за всяка необходима помощ за Турция. Ние в Министерството на отбраната оставаме в готовност при Ваши искания да окажем подкрепа според нашите възможности“, заяви министърът на отбраната.

 

Той разказа на посланика, че военнослужещите от Втора механизирана бригада в Стара Загора са събрали дарения за семействата на пострадалите в Турция. „Това е малък жест, но показва нашата искрена съпричастност към вашия народ", отговори министър Стоянов.


В срещата участваха заместник-министър Катерина Граматикова, началникът на кабинета Владко Владов, директорът на дирекция "Отбранителна политика и планиране" бригаден генерал Радостин Илиев, както и военният аташе на Турция подполковник Мурат Паяс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3169 |20.02.2023 Димитър Стоянов: Категорично ще изпратим инструктори, а не войски в Украйна . 14| 4038 |17.02.2023 Няма да приемем еврото от 1 януари 2024 г. Имаме желание, но не сме готови . 0| 3221 |16.02.2023 Предложенията за промени по ПВУ в сектор “Енергетика” да са готови до 15 март . 3| 2948 |16.02.2023 Никола Стоянов: Надявам се от февруари да има по-голям спад на инфлацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads