Реклама / Ads
0| 2153 |29.07.2024 НОВИНИ

Продължава да гори пожарът в Славянка на българо-гръцката граница. Чакаме самолети от Франция

.
Източник: ЮЗДП
Продължава борбата с огъня на гръцко-българската граница. Тази нощ пожарът, който обхвана над 70 декара от нашата територия, остана под контрол.
 

Дежурни екипи обаче бяха на терен високо в Славянка, за да охраняват пожара.





Днес отново летателна техника от двете страни на границата ще помага в гасенето.

 

Помощ по въздуха се очаква да пристигне и от Франция, след като вчера от нашата държава са поискали съдействие чрез Европейския механизъм за гражданска защита.





България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.


Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана.
 

Страната ни разполага само с военните хеликоптери, които и сега участват в гасенето, но, по думите на вътрешния министър, самолет би бил далеч по-ефективен:
 

"Ще поискаме самолет, който действително, аз се убедих как в рамките на 10-12 секунди успява да напълни между шест и седем тона вода. Тоест, ние вече задвижихме този механизъм, предполагам, че при добро стечение на обстоятелствата този самолет ще може да заработи във вторник".
По-рано днес военен хеликоптер отново се включи в гасенето на пожара в района на българо-гръцката граница. На терен за пореден ден са и 22-ма военнослужещи.
 
Пожарът продължава и на българска, и на гръцка територия.







В южната ни съседка целият периметър на пожара гори, а на наша територия огънят достигна биорезервата "Али ботуш", където има много мъртва дървесина, паднали и изкоренени дънери, които са потенциални огнища. 


Придвижването на огнеборците е изключително трудно заради пресечения терен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2194 |29.07.2024 Продължава разследването на трагедията край Елин Пелин. Какво знаем? . 6| 2485 |29.07.2024 Ердоган намекна: Турция може да влезе в Израел . 0| 2442 |29.07.2024 Опасно горещо ще е в 21 области на страната . 6| 2490 |28.07.2024 Само за седмица: Предизборният щаб на Камала Харис набра 200 млн. долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads