Реклама / Ads
1| 2236 |22.07.2024 НОВИНИ

Има ли реална опасност пожарът в Гърция да се разрастне и у нас?

.
Източник: кадър БНТ
Четвърти ден пожар гори на територията на Гърция в близост до българска граница. Пожарникари и горски служители и днес следиха обстановката и наблюдаваха огъня да не прехвърли към нашата държава. Оглед на огнищата от високо направи и вътрешният министър Калин Стоянов.
 

След три денонощия борба с огъня с хеликоптери и самолети, пожарът от гръцка страна не е овладян. Хората от селата по границата са притеснени.

 

"Снощи към 11 часа огънят прехвърли в българско според мен. На четвърта пирамида. Горе високото е дебела мура цяла пресойка гореше надолу снощи. Само дим се гледа!", разказа Люсиан Филчев - жител на село Петрово пред БНТ.

 

"През нощта станах и аз усетих миризма и това което чуя по телевизията това е, нагоре не ходя. Далече! Много миризма имаше нощес!!!", допълва Младен Бухов - жител на село Голешово.

 

Точно на 600 метра от граничната бразда между Република България и Гърция са достигнали пламъците вчера. Опасност обаче за нашата страна към момента няма.

 

"Положението е относително спокойно, продължават действията с подготовката на просеките, които да не позволят огънят да влезе на наша територия за сега още е далеч огънят, надявам се гръцките колеги да се справят с огъня сами", заяви инж. Валентин Чамбов – директор на Югозападно държавно предприятие.







Следобед оглед на пожара по въздух направи вътрешният министър Калин Стоянов.

 

"Ситуацията не е никак цветуща! Това, което видяхме, че пожарът е на около километър в най-близката част от нашата граница, като фронтът на пожара е на не повече от 15 км. Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна работят с хеликоптери и до колкото разбрахме включват и самолет. На място за низовото горене няма как да достъпят за момента", посочи Калин Стоянов – министър на вътрешните работи.







Причината - труднодостъпният терен и минните полета, останали от десетилетия. Българските власти са подготвени. На разположение остават двата наши военни хеликоптера, двата чешки вертолета и двата самолета от Испания.

 

"Голяма част от силите и средствата ще бъдат прегрупирани и предисоциирани в района на границата. Това което уверяват колегите е, че ако евентуално има навлизане на българска територия това ще стане не по-рано от утрешния ден", поясни Калин Стоянов – министър на вътрешните работи.


И тази нощ пожарникари и горски служители остават на място, за да следят ситуацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2203 |22.07.2024 Кога ще започне изплащането на помощите за пострадалите при пожарите фермери . 0| 2205 |22.07.2024 Пожар се запали и край Кочериново. Огнеборците светкавично овладяха пламъците . 2| 2211 |22.07.2024 Френските служби за сигурност отказали над 4000 акредитации за Олипиадата в Париж . 2| 3178 |22.07.2024 Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина. Другото дете е в стабилно състояние /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads