Реклама / Ads
13| 6330 |10.01.2013 НОВИНИ

Б. Димитров: България няма проблем с Македония, Македония има проблем с нас

.
Божидар Димитров
Радвам се, че правителството взе решение БАН да формулира какво означават добросъседски отношения с Македония. Колегите ще напишат това, което казвам и аз, само че аз съм много по-остър.
 

Това заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в сутрешния блок на БНТ.

Той припомни, че цели 13 европейски страни гласуваха против определяне на дата за преговори за Македония, сред които Германия и Франция. Така че не е правилно да се казва, че България се е присъединила към Гърция.

Да си българин в Македония е престъпление. Преследванията на българи продължават, въпреки че премахнаха Закона за македонската национална чест, заяви още той.

За случая в Струмица, при който неправомерно бяха арестувани шестима български граждани, той увери, че няма фалшиви документи. “Около 500 македонци седмично искат българско гражданство и го получават”, каза той и поясни, че за да не чакат по опашки, се появяват посредниците. За техние услуги има дори обяви по македонските вестници.

“Това си е за сплашване, защото те нищо незаконно не правят. Имат си редовни документи”, коментира историкът и бивш министър. “Просто така се прави в Македония” – привикват те, насаме, без запис, за сплашване. “Внимавай, защото за бугараши място в Македония няма”, заявяват полицаите на българите.

“Един от големите страхове на скопските власти е процеса на ребългаризация в Македония, който върви с усилени темпове и който може да доведе до смешното положение в Македония скопското правителство да управлява народ, в който славянската му част са български граждани. Засега са 85 хил., но всяка седмица се увеличават с по 500 души”, заяви той.

В Македония за сплашване се арестуват хора за час-два, или се осъждат по някакво измислено обвинение, както бе случаят със Спаска Митрова, или се привикват насаме и се предупреждават. Ако изчезне това антинастроение към българите, Македония ще е с българско население и това не е страшно. Има много нации с по две държави като Гърция и Кипър, никой в Кипър няма да ти каже, че не е грък - да, грък съм, но съм и кипърец, уточни още той. Според Димитров не България има проблем с Македония, а Македония с България.

Димитров коментира и скандалния филм “Трето полувреме”. Според него, македонците показват геноцид над евреите, защото не могат да покажат геноцид над македонците. Но и над евреите не сме направили. Няма българска държавна политика в избиването на македонските евреи.

Историкът изнесе нова информация за Холокоста в Европа и българското участие в него. Нови сведения са показали, че на българските посланици в европейски държави им е било дадено нареждане на евреите там да дават българско гражданство. “Спасили сме още 15 хил. евреи”, каза Димитров.

Избитите в Македония не са български граждани – те са германски военен трофей, поясни той. Според него българската държава не е имала възможност да окаже съпротива на депортацията от тези райони.
Попитан за даването на български паспорти на македонци, Димитров заяви, че те не ги искат само, за да пътуват свободно из Европа, като уточни, че още преди 3 години са били премахнати визите и те пътуват свободно из Стария континент.

Що се отнася до получаването на българско гражданство чрез заплащането за това, Божидар Димитров заяви, че в световната практика гражданство се дава срещу пари. В САЩ е 1 000 000 долара, в Европа е 250 000 евро. На въпрос дали има нужда от такъв тип нови българи, той отговори, че имаме полза, защото те ще плащат данъци в страната ни.

"Ако си говорим откровено, има едни граждани, които се раждат в един конкретен пловдивски или софийски квартал, няма нужда да уточнявам кои са тези квартали, и получават това само защото са се родили там, техният принос е по-скоро отрицателен към страната ни", смята Димитров.

Вълната на бизнесмени, която тръгна към България, е заради 10% данък. Това мен ме учуди - има много американци, които искат наше гражданство. Ние ще ги привлечем да строят тука, да плащат данъци, да инвестират и в това няма нищо лошо, смята още директорът на Националния исторически музей.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 5872 |09.01.2013 Станишев като в "Междузвездни войни": БСП е "нова надежда" за България . 4| 5073 |08.01.2013 Цените в България скачат най-бързо в ЕС . 5| 5417 |07.01.2013 В края на януари грипната вълна достига България . 118| 6013 |06.01.2013 Румен Овчаров: След 15 г. токът от АЕЦ "Козлодуй" няма да ни стига

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads