Реклама / Ads
5| 5442 |21.06.2016 НОВИНИ

М. Димитров: Има доклад за нарушения по ”Белене”, къде са последствията?

.
Мартин Димитров
Народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внесоха два въпроса към министъра на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с търсенето на отговорност на длъжностните лица, заради които България беше осъдена да заплати 550 милиона евро по казуса ”АЕЦ Белене”.
 

Аз бях част от една анкетна парламентарна комисия, която разглеждаше подробно ситуацията около "Белене". Пред тази комисия Агенцията за държавна финансова инспекция, която тогава беше ръководена от Теменужка Петкова, изнесе няколко много подробни доклада за АЕЦ "Белене", в които се говореше за конкретни нарушения на законодателството и на добрите търговски практики. Въпросът е по тези нарушения, по тези констатирани злоупотреби, какви мерки са предприети до момента. Този въпрос сме задали именно към Теменужка Петкова, която по ирония на съдбата сега е пък министър на енергетиката, каза Димитров пред БНР.

 

Докладите са били предадени на прокуратурата, но от Блока искат да знаят дали Петкова е била търсена за допълнителни сведения и какво е предприето до момента: 

Не може без осигурено финансиране, без окончателен договор, без одобрен проект, ти да отидеш  и да поръчаш реактори. Това, за мен, е абсолютно недопустимо.


Много е наивно да се смята, че този разход няма да се отрази на българските граждани, защото държавната компания НЕК е част от държавата.

 

Димитров е убеден, че трябва да бъде търсена отговорност от поръчителите на реакторите за Белене, както и от тези, дали политическото поръчение на чиновниците:

КТБ и "Белене" са двете случки с най-големи и тежки последствия за българските граждани през последните години в новата българска история. И по  двете не виждам голям напредък. В случая на "Белене" обаче има много подробен доклад за различните нарушения. Ще бъде кощунство, ако няма последствия в крайна сметка.

 

Ако за тези най-тежки случаи институциите не потърсят отговорност, това ще доведе до произвол сред хората и чувство за безнаказаност, убеден е Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3954 |21.06.2016 ЕК установи нарушения за 446 млн. лв. за 6 г. . 22| 5978 |20.06.2016 Димитров: Пробват готовността ни за конфронтация с Русия . 0| 4212 |16.06.2016 Нарушения при три обществени поръчки направили в Центъра за градска мобилност . 4| 4336 |15.06.2016 Димитров: Странджа стана тил на крайбрежието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads