Реклама / Ads
26| 6836 |28.01.2016 НОВИНИ

Димитров: Искат да изтрият българската памет; пари играят

.
Божидар Димитров
И двата термина съжителство и робство не са верни от академична гл.т., заяви шефът на НИМ Божидар Димитров по темата за учебниците по история и т.нар. "турско присъствие" или "съжителство". Българинът не е бил роб, с роба можеш да правиш каквото си искаш, той е свободен, може да се премества, да ходи на гурбет, да се занимава с бизнес, да богатее, да строи триетажни къщи.
 
От юридическа гл.т. той не е роб, подчерта Димитров. Бих се почувствал дълбоко обиден, ако бабите ми и дядовците ми в Странджа се определят като роби. Но това идва от Възраждането, от българската публицистика от двата центъра на съпротива - Цариград и Букурещ. Това е емоция. Хората, които сега си искат турското робство, не осъзнават, че те са прекършени.

Иван Вазов е написал роман "Под игото". Иго идва от гръцката дума хегемония, обясни Димитров и каза, че това бил най-точният термин. Както и българската дума владичество, защото българите не са имали права да участват в държавния живот и в бизнеса им. Кои въстават 1876 година, попита той и отговори - най-богатите български селища.

Съжителство не е добър термин, защото практически не е имало такова нещо, обясни още Димитров. Където са "съжителствали", са се колели, добави той и даде примери с Батак, с Българово, Стара Загора.

Трябва обаче да се изтрие паметта на българина; става дума за пари, каза още той. Но добави, че по думите на Н. Генчев, никой не бил достатъчно умен, за да прецени пасивната съпротива на българския народ. Не подозирам министър Танев, гледам го горкия как се гърчи, за да оправдае действията на подчинените си, добави Димитров.

Не съм разследващ орган по отношение на парите; могат да бъдат по турска програма, или от "Америка за България", допусна той. Много лесно се управлява един политически елит, ако е с изтрита национална и историческа памет. И тия ще ги изчегъртаме, бъдете спокойни. Ще поискам "Вятър ечи, Балкан стене" в началото на всяко предаване, Хекимян на луди ги прави, изброи той и предложи и в НТВ да заложат на патриотични песни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5513 |27.01.2016 П. Симеонов: Два медийни лагера искат избори . 7| 4276 |26.01.2016 Димитров: 1/3 българи са крайно бедни, вкл. и работещи . 1| 4814 |25.01.2016 Свидетел срещу имамите: Ще поискат и шериатски съд в България . 33| 5458 |24.01.2016 Проф. Б. Димитров: Всяка година умира по един град

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads