Реклама / Ads
0| 7071 |08.04.2022 НОВИНИ

Димо Гяуров: Посланик Митрофанова даде всичко от себе си, за да предизвика експулсиране

.
Руската посланичка Елеонора Митрофанова даде всичко от себе си, за да предизвика експулсиране. Решението за изгонването й е трябва да дойде след сериозен политически анализ и би трябвало да се вземе от управляващата коалиция. Отношенията между София и Москва са обтегнати достатъчно и това едва ли ще ги влоши повече. Става дума за понижаване на ранга на представителството на тази държава.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.


По думите му действията на Митрофанова не са самосиндикални, а зад тях стои нареждане от страна на Русия. 


"Това се вписва в редицата действия от страна на Москва през последните години. Като се започне с отричането на българския произход на славянската азбука и обявяването на св. св. Кирил и Методий за македонци. Владимир Путин поздрави Скопие за това. Има продължаващи действия, които целят да обидят България и българския народ. Това е демонстрация", посочи Гяуров. 


Той коментира и войната между Министерството на вътрешните работи и прокуратурата. Според него изпълнителната власт започва битки, които не може да спечели - или поради наивност, или поради незнание. 


"Да, акцията в Банкя принуди прокуратурата да образува производство, но е наивно да се смята, че без нея нещо може да бъде доведено до край. Мисля си, че в тази война прокуратурата има повече козове. Изпълнителната власт си позволява да провежда битки, които не може да спечели, което издава или неподготвеност, или наивност. Такава е битката, която започна и с президента. Тя може да бъде спечелена при наличие на сериозен коз, какъвто може да бъде промяна в Закона за НСО. Но не знам за какво става дума в момента", посочи Гяуров.


Той заяви, че има въпроси около исканата оставка на ген. Емил Тонев. Не е ясно какви са причините шефът на НСО да предостави записите от камерите на Министерския съвет на обвинението.


"Това, че е дал записите на прокуратурата предизвиква съмнения за лоялността му. Те не са на НСО, вероятно са на МВР. Дали трябва да пита премиера или най-малко да го извести за намеренията си? Бих си изяснил защо и кому са нужни тези записи, по кое производство, на кое основание. Не знам дали е направено", коментира Гауров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3608 |07.04.2022 Президентът проведе среща с посланика на САЩ . 0| 3760 |06.04.2022 Какво реши коалицията за отзоваването на руския посланик? . 0| 3280 |06.04.2022 Асен Василев: До края на деня ще решим за изгонването на посланик Митрофанова . 0| 18630 |05.04.2022 Теодора Димова: Ка-за-чок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads