Реклама / Ads
0| 3652 |12.12.2023 НОВИНИ

Дипломат №1 на ЕС иска санкции срещу екстремистите в Западния бряг

.
Зипломат №1 на ЕС Жозеп Борел ще поиска налагане на санкции на "екстремистки" израелски заселници в Западния бряг.
 

"Ние ще работим за налагане на санкции срещу екстремистки заселници на Западния бряг. Ще направя предложение до страните членки в това отношение“, каза Борел на пресконференция след срещата на външните министри на ЕС, предават световните агенции. Борел остро се противопостави както на принудителното разселване на цивилното население на ивицата Газа, така и на израелската окупация на анклава.


Не е ясно какво точно ще включват тези санкции. Служители в ЕС обаче посочват пред "Ройтерс", че по всяка вероятност ще бъде издадена забрана за пътуване на територията на блока.


Борел каза, че ще предложи специална програма за санкции срещу Хамас - подкрепена от външните министри на Франция, Германия и Италия - но ЕС също трябва да действа срещу насилието от страна на израелските заселници. Данните на ООН показват, че ежедневните атаки на заселници са се увеличили повече от два пъти след нападението на Хамас и нападението на Израел срещу Газа.


Първият дипломат на блока посочи, че е "разтревожен" от решението на израелските власти за изграждането на още 1700 жилищни единици в Източен Йерусалим. ЕС смята плановете за "незаконни според международното право", заяви Борел.


По-рано този месец САЩ информираха Израел, че Вашингтон ще наложи визови забрани за израелски заселници, които участват в насилие срещу палестинските цивилни в окупирания Западен бряг.


Борел призова за създаването на палестинска държава, за да се разреши конфликта в Близкия изток.


"Сигурността на Израел не може да бъде постигната само с военни средства. Това изисква политическо уреждане на конфликта", допълни той.


Дипломати прогнозират, че ще бъде трудно да се постигне единодушие по въпроса, тъй като страни като Австрия, Чехия и Унгария са верни съюзници на Израел. Някои обаче предполагат, че решението на САЩ да наложат визови забрани на някои от израелските заселници може да насърчи страните от ЕС да предприемат подобни стъпки.


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3728 |12.12.2023 Хутите атакуваха танкер край Йемен . 0| 3609 |12.12.2023 НС гледа извънредно данъчните закони на второ четене . 0| 3695 |12.12.2023 Конституционната реформа: Депутатите гледат промените на второ четене в комисия . 0| 3735 |12.12.2023 Денят започва с облаци, но ни очаква слънце

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads