Реклама / Ads
27| 3339 |19.04.2021 НОВИНИ

Дипломатическите искри между Прага и Москва: Външните министри на ЕС подкрепиха Чехия

.
Източник: БГНЕС
Изостря се дипломатическият скандал между Прага и Москва. Европейските външни министри изразиха единодушна подкрепа за Чехия. Русия отговори с реципрочни действия и изгони 20 чешки дипломати, след като Прага обяви, че гони 18 руснаци по подозрения, че са свързани с взривове във военен склад за муниции през 2014 година. При експлозиите загинаха двама души.
 

Чешките медии цитират източници, близки до разследването, и съобщават, че има и българска следа, която е свързана с името на Емилиян Гебрев.

 

„В чешкото посолство в Москва работят общо 30 служители. С изгонването на 20 дипломати, мисията на практика е парализирана“, обяви чешкият вътрешен министър.

 

„Реакцията на Русия е по-силна от очакванията ни. Чехия не е извършила нищо, ние сме жертвите на руските операции“, каза изпълняващият длъжността министър на външните работи на Чехия Ян Хамачек.

 

Дипломатическият скандал идва след нови данни в разследванията на взривове във военни складове в село Върбетице през 2014 година.

 

Двама души загиват при експлозиите в помещенията, в които се съхраняват над 50 тона боеприпаси.

 

От Чешката полиция обявиха, че издирват двама заподозрени с руски паспорти, чиито имена са същите, като на агентите, свързани с отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал. Има доказателства, че мъжете са били в страната дните преди експлозиите във военните складове.

 

Пред чешки медии, близки до разследването твърдят, че се проверява нова версия с българска следа - че взривовете са насочени към оръжейния търговец Емилиян Гебрев:

 

„Руснаците са искали да саботират доставките на оръжие на българския оръжейник Емилиян Гебрев, но взривното им устройство се е провалило“.

 

Според източника устройството избухва по-рано, а е трябвало да се случи извън територията на Чехия.

 

Разследващият сайт „Респект“ пък твърди, че взривените боеприпаси са били част от пратка за Украйна и отново намесват името на Гебрев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 8489 |18.04.2021 Русия напуска Международната космическа станция . 11| 3340 |15.04.2021 Мажоритарните избори - повод за първи искри между ГЕРБ и ИНТ . 24| 9570 |12.04.2021 Виц на деня с международен герой и труп за настроение . 18| 4319 |12.04.2021 За да се похвали… Борисов нарушил част от споразумението между ЕК и Pfizer

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads