Реклама / Ads

 

6| 2561 |26.08.2021 НОВИНИ

Директорът на „Сиела Норма“: ЦИК имат амбиция да станат IT фирма, не разбираме какво искат

.
Веселин Тодоров Източник: БГНЕС
Изпълнителният директор на фирмата-доставчик на машините за гласуване „Сиела Норма“ Веселин Тодоров каза в интервю за БНР, че не разбират какво иска от тях Централната избирателна комисия, поради което е насрочена и днешната експертна среща на представители на двете страни. Дължимите на „Сиела“ суми е трябвало да бъдат изплатени до края на юни, уточни той. ЦИК от своя страна твърди, че от фирмата-доставчик не са предали всичко дължимо като технологични данни.

„Ние не можем да разберем дори какъв е проблемът. Няколко пъти получаваме писма с различни искания, на които отговаряме всеки път. Така или иначе сме предали всичко, каквото по договор сме дължали, още през февруари и след модификации, които са били по искане на ЦИК, отново през март. (…) След което обаче, най-вече може би и покрай смените в състава на ЦИК те решиха, че трябва още нещо да предаваме.

Ние предаваме, каквото ни се поиска. Неща, които не сме длъжни да предаваме по договор и които даже не съществуват, но сме опитвали да ги генерираме. В момента обаче наистина не можем да разберем какво се иска от нас и затова помолихме за тази среща на експертно ниво“, поясни Веселин Тодоров.


Софтуерът за машините за гласуване е разработен от експерти в САЩ и Панама, уточни Тодоров.

 

„ЦИК имат амбиция да станат IT фирма, доколкото разбирам. Обичайното, когато се работи с държавна администрация, е изпълнителят да предаде сорсовете и описание на системите, плюс самите системи, така че ако реши възложителят да ползва услугите на друга фирма, лесно да може да възложи на тази друга фирма разработката, доработката на системите и това в нашата история на „Сиела“ много пъти се е случвало.

Никога не е имало сътресения, поне досега в нашата история не се е случвало. Сега обаче разбираме, че няма да се прехвърли дейността на друга фирма, а ЦИК иска сам да може да разработва тези системи и сега се опитват да назначат IT екип в ЦИК и този екип пък задава някакви въпроси. За съжаление не срещаме необходимата компетентност от другата страна и може би затова е целият проблем“, коментира той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 2361 |25.08.2021 „Сиела Норма“ предлага още 1200 машини за 6 млн. лв. . 2| 2416 |24.08.2021 Директорът на „Сиела Норма“: Избори 2 в 1 ще спестят 65 млн. лв. . 9| 3218 |14.07.2021 Директорът на „Пирогов“ отстранен заради нарушения за над 1 млн. лева . 6| 14036 |11.07.2021 „Сиела Норма“ да не мълчи за проблеми с машини, защото възникват съмнения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ