Реклама / Ads
0| 2693 |10.08.2022 НОВИНИ

Ако някой предложи лев повече, ”Сиела норма” няма да се занимава с машините за вота

.
“Сиела Норма” е обикновена частна фирма и всеки друг, ако даде един лев по-ниска цена, би могъл да спечели обществената поръчка за машините за гласуване и да я изпълнява. Случвало се е така, защото сме давали най-добрите цени, а пък е имало и поръчки, в които се изискват и някакви технологични компетентности. Последните поръчки мисля, че бяха само по цена.
 

Това каза за БНР Веселин Тодоров - изпълнителен директор на фирмата.

Той подчерта, че държавата може да наеме друг частен склад, но не е добра идея държавата да строи складове.

 

“България разполага с 12 837 машини за електронно гласуване и те са собственост на ЦИК. Най-вероятно са в същия склад, в който бяха и февруари миналата година.  Този склад има изключително добра собствена охрана с видеонаблюдение, с физическа охрана и доколкото знам жандармерията не е прекъсвала охраняването му. Няма никакъв риск на физическата неприкосновеност на машините”, увери Тодоров.

 

В момента фирмата започва гаранционно обслужване на хардуера, за да е сигурно, че машините са в изправност. Най-честата неизправност е в принтерите към тях. Всички гаранционни ремонти са безплатни за ЦИК:

 

“Ще ги подменим според указанията на ЦИК, така че машините, хардуерно, ще бъдат, сигурен съм, в перфектно състояние много преди изборите, а вече е в компетенциите на ЦИК на кого ще възлага конфигурирането на софтуера, инсталирането на софтуера, подготовката за транспортиране, транспортирането, инсталирането по места, поддръжката по време на изборния ден и събирането на машините“.

 

Машините нямат интернет свързаност и Bluetooth и не могат да бъдат хакнати дистанционно, за да бъдат обслужени интересите на конкретна партия.

 

“Единственият вариант е да закачите с физически кабел през USB порта външно устройство и да почнете да инсталирате друг софтуер. За целта трябват часове достъп до машините, така че най-вероятно ще ви видят, ще ви хванат и ще трябва да изтърпите последици“, посочи Тодоров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3003 |01.08.2022 Борисов пред Дейвид Харис: Ние предложихме промени в съдебната власт, за да няма бухалки . 0| 3417 |28.07.2022 Кирил Петков: Енергийното министерство ще предложи договор за доставка на 7 кораба с втечнен газ . 0| 3020 |27.07.2022 Херо Мустафа: Много хора в България осъзнаха, че Русия няма какво да предложи освен ”лъжи и войни” . 0| 3012 |27.07.2022 Тошко Йорданов: Предложихме варианти за шеф на КЕВР, но ни отказаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads