Реклама / Ads
2| 4546 |15.04.2020 НОВИНИ

Джок Пол Фрийман: На лошите условия в затворите са подложени и служителите там

.
Джок Пол Фрийман
Положението в българските затвори е било зле много преди епидемията и това е доказано. Липсват медицински служители, липсват адекватни медицински мерки за лишените от свобода. Това фигурира в много доклади и е констатирана и от омбудсмана на България. Много хора мислят, че говорим за здравето на затворниците, които са лоши хора, но става въпрос и за хората, които работят там – надзиратели, началници.
 

Това каза Джок Пол Фрийман, председател на българското затворническо сдружение в България в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком.

 

В затвора са заедно затворници и служители. Учуден съм, че синдикатът на служителите в затворите не са предприели никакви действия.

 

Има оплаквания от роднини на затворници, че на близките им се правят обиски без служителите да носят маски и предпазни средства. Както е забранено свиждането и са забранени колетите, но в лафките не се продават дезинфектанти. Много от затворниците нямат и средства да си ги купят, но тези които могат няма от къде. В България близо 90% от затворниците нямат доходи, работа или заплата, за да имат средства, за да си купят маски и дезинфектанти.

 

Във взетите мерки от Съвета на Европа, главния комисар се говори, че трябва да се увеличат възможностите за комуникация през скайп или подобни средства, за да се компенсира забраната за свиждания.

 

В България има объркване, защото има решение от ВСС, което не е узаконено от Народното събрание, че сроковете за производството и за делата спират да текат, но юристите говорят различни неща. Питах юристи и те вдигат рамене и не могат да ми отговорят дали съдът ще гледа дела за предсрочно освобождаване или не. До колкото знам в почти всяка страна са предприети мерки да се намали броя на хората в затворите, но България не  е направила нищо такова, напротив на съда е наредено да не гледа дела. Има хора, които чакат съда да гледа делата им, но заради решението на ВСС, те стоят в затвора, въпреки, че са доказали, че не трябва да стоят там.

 

В същото време в други държави са взети решения да се пускат хората, на които им остава много малко време в затвора или са с леки провинения. Навсякъде по света е доказано, че затворите не са пример за хигиена.

 

Относно тестването на задържаните знаем, че има един тестван от затвора в Казичене и един човек в ареста, който е трябвало да бъде преместен в МВР болница. Моля журналистите да попитат дали това е така.

 

Главна дирекция „Изпълнение на наказания“ нямат уеб сайт. Когато близки на хора лишени от свобода търсят информация няма от къде да я намерят.  Това, според мен, е грешка. До колкото знам мерките, които са взети от тази дирекция, въпреки, че никога не е имало пряк контакт по време на свиждане между затворници и посетители, те забраниха свижданията. Обосновават се със заповед на Министерството на здравеопазването, но до колкото знам никъде няма конкретно посочване, че  тези мерки са за затворите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5892 |18.02.2020 Полфрийман: Джамбазки е подпийнал, в ЕП ме покани Ирландия, а не ”Да, България” . 0| 4350 |02.02.2020 Ноле Джокович завоюва 8 титла в Мелбърн . 10| 6333 |17.01.2020 Албанската мафия заплаши със смърт Новак Джокович заради ”Видовдан” . 3| 4587 |17.12.2019 Полфрийман: Срещите ми с министър Данаил Кирилов ще продължат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads