Реклама / Ads
36| 10063 |13.08.2023 НОВИНИ

Дмитрий Глуховски: Русия върви към ада

.
Дмитрий Глуховски Източник: Стопкадър: bTV
През последните 15 години открито говоря, че Русия върви към ада. Предупреждаван съм многократно да внимавам. Скоро след като войната започна, аз изразих своята позиция в социалните мрежи. В множество интервюта казвах, че руснаците не трябва да участват в тази смъртоносна война. Това бе последната капка, с която ядосах руския политически режим.
 

Това заяви пред bTV авторът на бестселъра "Метро 2033" Дмитрий Глуховски. През седмицата писателят беше задочно осъден на затвор и екстрадиране в Русия заради критиките си към режима на Путин.

 

Според присъдата Глуховски подлежи на 8 години затвор, ако се завърне в родината си, или ако го екстрадират там.

 

"Чувствам се като онези хора монархисти, белогвардейци, които са били прогонени при навлизането на болшевиките във властта преди век. Те са си мислели, че ще се върнат до година-две, а не се случват нещата по този начин. В Русия е много трудно да предположиш кога режимът ще се промени от една тиранична страна в обикновена държава. В този смисъл, никога не знаеш, кога ще можеш да се завърнеш", отбеляза писателят.


Запитан колко трудно е да наречеш войната "война" и колко писатели и интелектуалци си го позволяват, Глуховски каза, че в Русия нямаш право да изразяваш истината, защото войната е била назована като "специална операция".

 

"Това е цинично, разбира се. На глобално ниво тази война е основана на лъжа, пропаганда и изкривяване на реалността. Много хора на изкуството в Русия са тясно свързани с властта и финансирани от нея. Това е кино индустрията, театрите, литературата. По тази причина творческите индустрии предпочетоха да замълчат, защото знаят, че ще бъдат санкционирани", алармира той.

 

На въпрос загубиха ли интелектуалците битката със злото, авторът на "Метро 2033" отговори, че в Русия интелектуалците имат мисията да просвещават.

 

"Те са наречени интелигенция, което предполага широк кръг от хора. Те имат мисията да бъдат морален авторитет срещу вулгарния авторитет на силата и политиците. В този случай, мога да кажа, че интелигенцията направи опит да устои на тази ужасяваща ситуация. Трудно е да се каже, че има съпротива. В началото всички казвахме, че това е ужасно. Но с времето тези гласове заглъхнаха", добави Глуховски.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 4289 |11.08.2023 ”Всички да гледат към Москва”. Отваря ли превратът в Нигер врата за Русия за сметка на Запада . 28| 3238 |10.08.2023 Без да пита Русия: Украйна обяви временен хуманитарен коридор в Черно море . 9| 2935 |10.08.2023 Руският писател Глуховски: ”Русия се превръща в истинска диктатура” . 48| 4424 |09.08.2023 Русия удължи блокадата над икономическата зона на България в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads