Реклама / Ads
3| 3993 |27.09.2024 НОВИНИ

"Днес удариха Измаил. Всеки път, като избегна поредната бомба, си мисля - не просто Господ ме пази, а борбата ми е нужна"

.
Източник: Бесарабски фронт
"Семейството ми са в село. Те са живи и цели. Село удара не засегна. Но има загинали и пострадали в Измаил. Всеки път като избягна поредната бомба, си мисля, че не просто тъй Господ ме пази. Искам да вярвам, че това което правя, е нужно. С помощта на информационната борба правим гласът ни по-силен и възстановяваме справедливостта. Затова моля да помогнете на ОКО".
 

Днес удариха Измаил. Преди няколко дни там живееха нашите гости на ОКО. Журито, режисьорите и музикалните банди. Тъй като в Болград има само един мъничък евтин хотел, и той беше пълен с други наши гости. Екипът живееше у мен в село, което е между Измаил и Болград. Цялата Бесарабия е пълна с български села и българи като цяло.







Извадихме късмет да проведем фестивала в относително спокойно време. И само два пъти угасяха тока и буквално три-четири пъти имаше сирена. Два пъти ползвахме генератора и екофлоу на Манол Пейков, който той заедно с вас всички дари на кинофестивала. Екофлоуто ползвахме и за подготвенето на филмите преди в Киев, защото жестоко изключваха тока тогава. Сега сирените и изключванията на тока в региона са пак много чести.


Вие всички ме питате, как съм? Аз съм в Киев сега, и екипът също. Целият. Даже тези, които живеят в село - събрахме се в столицата всички да починем от украинското издание и да поработим за изданието в България.


Семейството ми са в село. Те са живи и цели. Село удара не засегна. Но има загинали и пострадали в Измаил.


Всеки път, като избягна поредната бомба, си мисля, че не просто тъй Господ ме пази. Искам да вярвам, че това което правя, е нужно.


ОКО в Болград беше голям риск и от гледна точка на безопасност, и поради липсата на финанси. Поехме го. Защото бяхме убедени, че е нужно там, а значи някак се нареди с финансите.







Като умират хора близки всеки ден се чувствам безсилна, ядосана и искам справедливост и отмъщение. Сетне поемам си оръжието и с нова сила “отмъщавам” - правя това, което мога и е нужно. Правя филми и ОКО. И помагам на армията. Гневът трябва се конвертира в добро.


Най-голямата справедливост е да се чува нашия глас, най-голямата победа - да оцелеем и физически и ментално.


Затова моля да помогнете на ОКО да покрие разходите в Болград, да се почувства нужно. Манол не поема ненужни каузи за дарителски кампании. Той беше в Бесарабия, той знае, колко е нужно, разбира как действа изкуството, и каква целителна сила има истината.


Като се питате как да помогнете? Ето ви единия способ. С помощта на информационната борба правим гласът ни по-силен и възстановяваме справедливостта.

Тетяна Станева, украинска българска от Бесарабия, директор на кинофестивала "ОКО". ФрогНюз също присъства на изданието му в Болград тази година, чрез пратеника ни Илияна Маринкова. Нашият журналист също прекара малко време в Измаил.

---

 

А знаете ли, че в двора на Измаилския държавен хуманитарен университет има паметник на Христо Ботев?

"
.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2216 |27.09.2024 ПП няма да подкрепят "правителство с мандат на първата политическа сила". Нямат и кандидат за премиер . 7| 2149 |27.09.2024 Главчев иска хората да "усещат", че има институции. Похвали Радев /видео/ . 1| 2340 |27.09.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 18| 3664 |27.09.2024 Членство в НАТО, никакво прекратяване на огъня, отхвърлянето - "ужасна мисъл". Какво знаем за плана на Зеленски за победа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads